Министарка просвјете и културе у понедјељак у сребреничкој школи, ђаци и данас бојкотују наставу

Д. Б.
Министарка просвјете и културе у понедјељак у сребреничкој школи, ђаци и данас бојкотују наставу

БАЊАЛУКА - Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић најавила је да ће у понедјељак посјетити Прву основну школу у Сребреници, гдје већина ђака српске националности већ други дан бојкотује наставу.

Тривићева, која је данас у Требињу, рекла је да ће у понедјељак разговарати са српским родитељима у Савјету родитеља и руководством ове школе  како би утврдили шта се може урадити да би се створио што бољи амбијент у овој школи и локалној заједници.

Према њеним ријечима, Министарство је активно укључено у праћење ситуације у Сребреници и у рјешавање проблема који су тамо настали.

- Званично смо се огласили саопштењем да смо у принципу поступили по свим захтјевима родитеља дјеце српске националности тако да ћемо видјети на који начин побољшати амбијент, наравно у сарадњи са локалном заједницом, управом школе и свим оним који су укључени у сам процес рјешавања питања у Сребреници -  рекла је Тривићева.

Представник родитеља српских ђака у Сребреници Александар Млађеновић каже да су добили информацију да министарка у понедјељак долази у Сребреницу.

- Министарки ћемо изнијети наше примједбе, захтјеве и закључке. На основу тога ћемо одлучити шта ћемо даље радити – казао је Млађеновић и додао да ће о бојкоту у понедјељак вечерас или сутра донијети одлуку.

На наставу у Првој основној школи у Сребреници не долази око 100 ђака српске националности, јер је, према тврдњама родитеља, Министарство просвјете и културе Српске игнорисало њихове захтјеве, за разлику од Бошњака којима су, кажу, већином удовољили.

Изреволтирани недавним састанком Тривићеве са представницима родитеља бошњачке дјеце и управом школе, на који они нису били позвани, одлучили су се на бојкот наставе до испуњавања њихових захтјева, који се, између осталог, односе на заштиту српских ђака којима су упућене пријетње путем друштвених мрежа и појединих медија, као и санкционисање свих који су угрозили безбједност дјеце.  Ако ни бојкот не уроди плодом, приступиће, кажу, другим облицима борбе за своја права, док неки родитељи најављују могућност исписивања дјеце из те школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана