Милуновић: У пројекцији буџета приоритет корисници борачко-инвалидске заштите

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је опредјељење Владе Српске да примања корисника борачко-инвалидске заштите морају имати приоритет у пројекцији новог буџета, без обзира на тешку економску ситуацију изазвану пандемијом вируса корона.

Милуновић је, у разговору са представницима организација проистеклих из протеклог рата које имају статус од посебног интереса за Републику Српску, навео да је Влада Српске обезбиједила редовну исплату свих овогодишњих примања корисника борачко-инвалидске заштите, те да ће то бити основни циљ и у пројекцији буџета за наредну годину.

Он је подсјетио да су инвалиднине од 2013. до 2020. године расле укупно за 17,3 одсто, да су уведена нова права за борце, те да се, у оквиру могућег, увијек проналази могућност за унапређење положаја борачких категорија, саопштено је из ресорног министарства.

Милуновић је, у одвојеним сусретима, разговарао са делегацијом Организације ампутираца Удас, коју је предводио предсједник Жељко Волаш, док је предсједник Анђелко Носовић предводио делегацију Савеза логораша Републике Српске.

Представници Удаса посебно су изразили захвалност Влади, а нарочито Милуновићу, због одлуке уназад три године о новом, по ампутирце много повољнијем, начину кориштења средстава за набавку ортопедских помагала.

Они су нагласили да могућност да средства која лично добију искористе за набавку ортопедских помагала према сопственом избору произвођача нема нико у земљама у окружењу. Сматрају да ће за наредну годину бити неопходно обезбиједити већа средства јер послије три године почиње нови циклус набавке ортопедских помагала.

Они су указали на чињеницу да један број корисника није искористио дату могућност због неинформисаности, али и чињеницу да су неки, прије доношења одлуке, већ били набавили протезу/помагало на стари начин, посредством Фонда здравственог осигурања.

Захвални су Влади Републике Српске за помоћ да у оквиру Закона о здравственом осигурању свим ампутирцима буде омогућена бањска рехабилитација на годишњем нивоу, као и бесплатно кориштење ауто-пута за особе са инвалидитетом.

Они захтијевају помоћ Владе према институцијама БиХ да би им био омогућен увоз скупљих аутомобила, јер поједина лица са инвалидитетом захтијевају специјализована моторна возила, чија вриједност прелази 30.000 КМ, колико је актуелни лимит.

Из Савеза логораша Милуновића су информисали о активности коју заједнички воде са Центром Републике Српске за истраживање рата и ратних злочина на мапирању нових 12 локација у регији Зеница и Сарајево, гдје су били, досад јавности непознате локације логора за Србе.

У наредној години Савез очекује већу материјалну подршку из буџета за пројекте које, као друштвено одговорна организација, желе да спроводе на терену, широм Републике Српске.

Милуновић ће и наредних дана разговарати о буџету за наредну годину са представницима преосталих организација од јавног интереса проистеклих из протеклог рата, након чега ће о резултатима обавијестити Владу Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана