Милуновић: Споменик на Шушњару у непримјереном стању

Срна
Милуновић: Споменик на Шушњару у непримјереном стању

САНСКИ МОСТ - Споменик на Шушњару код Санског Моста је од националног значаја за БиХ и непримјерено је стање у каквом се налази, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

-То показује какав је однос органа БиХ према овом стратишту, а и према стратишту у Гаревицама код Бихаћа - рекао је Милуновић на обиљежавању 80 година од усташког злочина над 5.500 Срба и 50 Јевреја на спомен-комплексу Шушњар.

Он је истакао да је у Другом свјетском рату НДХ у свом државном програму имала прогон, убијање и покрштавање Срба и да су у томе увелико и успјели, највише у овом дијелу Крајине.

Милуновић је подсјетио да су у Бихаћу, само код Гаревица, за неколико дана мучки побили око 14.000 људи, према енглеским обавјештајним подацима, док су у Старом Броду на Дрини Францетићеве легије за само неколико дана побили 6.000 жена, дјеце и стараца.

-Градина нам је свима веома добро позната и једино је њу прошли систем препознао, али Пребиловци, Јадовно и бројна друга Јадовна су свјесно стављени у заборав да би се заборавило ко је био жртва, а ко злочинац - нагласио је Милуновић.

На споменицима је, како је истакао, углавном писало да су страдали родољуби од стране фашиста и да је таква лаж пласирана да би се заборавили и жртва и злочинац.

-Нису то чинили фашисти, како су они писали. Фашисти за многе представљају појам врло тешко докучив, посебно за младе генерације које долазе. То су били припадници хрватског и муслиманског народа у усташким редовима који су систематски истребљавали Србе са ових простора - додао је Милуновић.

Он је подсјетио да се годишњица страдања Срба из Санског Моста о Илиндану 1941. године ове године први пут обиљежава у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

Начелиник општине Оштра Лука Драган Мастикоса рекао је да спомен-обиљежју на Шушњару до сада није дата адекватна пажња у јавном простору и медијима, а сматра да и Шушњар и Корчаница заслужују да буду поштовани као Козара.

-У томе дијелу сматрам да ћемо у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске изнаћи модус да се уради један документарни програм о страдању Срба на Шушњару 1941. године - поручио је Мастикоса.

Он је подсјетио да је у Службеном гласнику БиХ 2019. године објављена Одлука о измјенама и допунама Одлуке о проглашењу градитељске цјелине Меморијални комплекс Шушњар у Санском Мосту према којој је то национални споменик БиХ и којом је прописано редовно годишње одржавање природног окружења, стаза, натписа и осталих дијелова комплекса, чистоће и комуналног реда.

-Овдје сви добро знате и видите како се то одржава, да није било општине Оштра Лука ово данас не би било ни очишћено. Јесте дијелом учествовало комунално предузеће у Санском Мосту, али иза одлука које људи доносе требало би и да стоје - додао је Мастикоса у обраћању званицама.

Свештеници Српске православне цркве служили су парастос за убијене цивиле, а вијенце и цвијеће положили су министар Милуновић, изасланик предсједника Републике Српске, представници конзулата Србије у Бањалуци, Трећег Република Српска пука, општина Оштра Лука и Нови Град, те организација од јавног значаја проистеклих из одбрамбено-отаџбинаког рата и Републичког секретаријата за вјере.

У умјетничком програму учествовао је глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана