Обиљежена годишњица одбране западних граница Српске:Прије 26 година спријечен покољ Срба

Срна
Обиљежена годишњица одбране западних граница Српске:Прије 26 година спријечен покољ Срба

НОВИ ГРАД - У Новом Граду обиљежено је 26 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас у Новом Граду да је Војска Републике Српске (ВРС) прије 26 година одбраном западних граница Републике Српске од хрватске агресије остварила велики подвиг и спријечила покољ Срба у запанокрајишким општинама.

Он је истакао да о карактеру и циљу хрватске операције из 1995. године говоре и подаци да је убијено више српских цивила него што је погнуло војника, те нагласио да су хрватски војници убијали све што су стигли.

-Каква је то операција била и шта је имала за циљ говоре и подаци да је погинуо 61 припадник Војске Републике Српске и МУП-а Српске и 66 цивила. Погинуло је више цивила. Они су убијали што су видјели - нагласио је Милуновић.

Он је рекао да је Хрватска агресијом од прије 26 година на западне границе Републике Српске и БиХ намјеравала да понови страшан покољ Срба у Поткозарју и Подгрмечу из Другог свјетског рата.

-Намјера је била иста. Овај пут нису наишли на голоруки народ и нејач, већ на борце који су били спремни да бране своју отаџбину и своју нејач - изјавио је Милуновић.

Министар је напоменуо да је овај датум важан, не само за западнокрајишке општине, већ и за цијелу Републику Српску.

“Операција коју су предузеле елитне хрватске снаге носила је кодне називе жВрбас 95ж и жДрина 95ж, а циљ је био да се протјерају Срби са ових простора. Они су својим елитним јединицама Првом и Другом гардијском бригадом напали положаје Војске Републике Српске”, рекао је Милуновић.

Он је нагласио да су допринос у одбрани дали и припадници Министарства унутрашњих послова.

Командант Прве лаке пјешадијске прњаворске бригаде Владо Живковић каже да је додатни подстрек српским борцима да одбране овај крај дала и чињеница да српско становништво није хтјело да напусти своја огњишта упркос хрватском гранатирању.

-Била је то ситуација да се воде тешке борбе, падају хиљаде граната, а нико од становништва не помишља да напушта своја огњишта. Нама борцима је једино остало да бранимо ове просторе- навео је Живковић.

Начелник Штаба Другог пјешадијског батаљона 11. дубичке бригаде Пантелија Ћургуз сматра да је прије 26 година вођена судбоносна битка за српски народ на овом подручју.

-Била је то једна од најсудбоноснијих битака и побједа. Поносан сам и захвалан свим учесницима ове битке, која је створила предуслове за наш живот овдје - рекао је Ћургуз.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да су и након 26 година жива сјећања на септембарске дане 1995. године и додаје да је питање гдје би зауставили хрватске снаге да то нису учинили овдје.

Иако су оружане снаге Хрватске, без објаве рата покушале да уђу на територију друге државе, Дрљача је нагласио да за тај чин није било осуде међународне заједнице.

Одбрана западних граница Републике Српске обиљежена је у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Прво је служен помен и положени су вијенци и цвијеће код споменика цивилним жртвама рата у насељу Туњица код Новог Града, а потом је код Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске служен парастос, положени су вијенци и цвијеће.

Вијенце и цвијеће положили су министар Милуновић и посланици у Народној скупштини Републике Српске, као и српски представници у институцијама БиХ, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и невладиних организација проистеклих из минулог рата.

Министар Милуновић састао се јутрос са командантима бригада које су учествовале у одбрани западних граница Републике Српске.

Насеља и градови овог дијела Српске су претрпјели велика разарања од хрватске агресије. Према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду, она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова, а припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника , у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић и члан делегације Народне скупштине Републике Српске Јелена Тривић присуствовали су данас парастосу и положили цвијеће на Централном спомен-обиљежју у Новом Граду.

Бореновић, који је лидер ПДП-а, истакао је да је било многи изазовних момената у одбрани Републике Српске, али је ово сигурно била једна од кључних акција у одбрани и опстанку отаџбине, саопштила је Информативна служба ПДП-а.

-Наша војска, полиција и народ храбро су се супротставили најелитнијим хрватским јединицама и извојевали једну од најзначајнијих побједа у одбрамбено-отаџбинском рату. Нови Град, Козарска Дубица и Костајница су тада одбранили све нас и за то им требамо бити вјечно захвални, те са посебном пијететом сјећати се страдалих бораца и цивила - рекао је Бореновић.

Он каже да је Република Српска тада одбрањена у рату, али да се мора бранити и чувати и у миру.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана