Милуновић: Побољшан статус ратних војних инвалида

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД - Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је данас значајно побољшан статус ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у односу на 2012. годину, када је усвојен закон који регулише ову област.

Милуновић је рекао да је значајан напредак виљив у набавци ортопедских помагала, те да до сада није било притужби корисника.

“Двије године ампутирци имају право на 15 дана бањске рехабилитације сваке године”, навео је Милуновић, који је присуствовао сједници Скупштине Удружења ратних војних инвалида Нови Град.

Према његовим ријечима, ресорно министарство ће настојати да се путем програма Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида износ подршке запошљавању приближи оном у програму који се реализује посредством Завода за запошљавање.

Милуновић је похвалио организованост Удружења ратних војних инвалида у Новом Граду и рекао да могу послужити за примјер.

Директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање Стевица Дроњак очекује да ће ускоро бити објављен јавни позив за подршку запошљавању за ову годину.

“Домаћинским односом и сарадњом Владе Републике Српске, ресорног министарства и Фонда, ове године средства за подршку ће бити 400.000 КМ”, рекао је он.

Боривој Јапунџа из кабинета начелника општине је навео да је у општинском буџету за ову годину за организације проистекле из минулог рата обезбијеђено 140.000 КМ. Предсједник Удружења ратних војних инвалида Нови Град Жарко Вујатовић рекао да је прошле године из Фонда солидарности за једнократне помоћи члановима исплаћено 15.625 КМ.

Он је рекао да Удружење у Новом Граду окупља 523 од укупно 780 ратних војних инвалида у овој локалној заједници. Прије сједнице положени су вијенци код Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана