Милуновић: Новом стратегијом трајно запослити што више људи

Срна
Милуновић: Новом стратегијом трајно запослити што више људи

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да у стратегији за запошљавање, која треба да буде донесена до новембра, треба уврстити све елементе за које је анализама из протеклог периода утврђено да су добри, али и промијенити утврђене недостатке како би што квалитетнијим рјешењима допринијела да се што више људи трајно запосли.

Он је навео да је у току анализа реализације акционих планова запошљавања који се спроводе у протеклих 10 година, те да је у том периоду запослено укупно 36.736 лица и утрошено 156.176.000 КМ.

“Највеће ефекте постигли смо запошљавањем у привреди или кроз поврат пореза и доприноса, као и пласирањем директних средстава и ту је више од 78 одсто ефективних резултата”, изјавио је Милуновић новинарима након састанка са директором Завода за запошљавање Републике Српске Мирославом Вујичићем.

Он је напоменуо да је код самозапошљавања циљних категорија тај проценат мањи, те да је у плану да се промијене критеријуми и износи средстава како би се постигли бољи резултати у наредном периоду.

“Праћењем ефеката запошљавања утврђено је да је 51 одсто лица кроз пројекте самозапошљавања и пројекте подстицаја привреде остало запослено након праћеног периода од 12 мјесеци и не можемо бити у потпуности задовољни тим ефектима”, рекао је Милуновић.

Он је напоменуо да ће Министарство у наредном периоду настојати да са својим социјалним партнерима постигне што већи степен сагласности како би ова стратегија могла да представља извор будућих акционих планова запошљавања, који већ у сљедећој години требају да буду реализовани.

“Задовољни смо јер смо ове године успјели да за борачке категорије пласирамо и додатних 10.340.000 КМ, чиме смо задовољили све који су се пријавили и испунили услове на Заводу за запошљавање за самозапошљавање”, рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, тај пројекат је у реализацији, те ће се након годину дана анализирати резултати како би се у наредном периоду могло интервенисати према незапосленим демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је на састанку било ријечи и о општим стварима које би се могле примијенити у наредном периоду, као што су измјене неких законских рјешења, а која би допринијела повећања запошљавања људи.

“Када је ријеч о програмима запошљавања, највише смо задовољни оним који су намијењени искључиво привреди. Међутим, морамо имати на уму да смо земља која је изашла из рата и да имамо обавезу према демобилисаним борцима и дјеци погинулих бораца”, указао је Вујичић.

Говорећи о стању на тржишта рада, он је навео да је тренутно 75.000 лица на евиденцији Завода, што је за око 8.000 мање него у истом периоду прошле године, што говори да се тржиште Републике Српске опоравља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана