Милуновић: Косовски бој одредио наше национално биће и појам слободе

Срна
Милуновић: Косовски бој одредио наше национално биће и појам слободе

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У храму Свете Петке у Козарској Дубици поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске, служена је света литургија и парастос палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић изјавио је да је данас велики дан за све Србе, од Косовског боја до данас.

"Окупили смо се данас овдје на свечани и свети дан. Косовски бој је одредио наше национално биће, нашу свијест. У нас је уградио појам слободе, части и витештва и од тада Срби су жељели да се рађају Обилићи и Лазари. И то је било кроз нашу историју, што се показало кроз све српске буне и устанке, балканске и свјетске ратове, па на крају и Одбрамбено-отаџбински рат", рекао је Милуновић новинарима.

Предсједник Општинске борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић изјавио је да ова организација сваке године учествује у активностима обиљежавања Видовдана у Козарској Дубици и Кнежици, те се поклања свој страдалој браћи из ратних јединица са подручја општине.

"Ова година јубилеја је за нас борце посебна, крсна слава војске, 30 година од оснивања Републике Српске, стварање Војске Републике Српске 12. маја, МУП је створен 4. априла и поносни смо на све то", нагласио је Ћибић.

Парох дубички Слободан Малиновић рекао је да су само у Дубици записана имена 223 борца, а на другим споменицима широм Српске су имена још неколико десетина хиљада јунака који су положили своје животе на бранику отаџбине.

"Данас славимо све оне који пострадаше од косовског Видовдана па до данас, милионе њих и њихова имена су записана у књизи вјечног живота, а ми треба да будемо достојни својих славних предака коју су положили своје животе", рекао је свештеник Малиновић.

Цвијеће испред плоча са именима палих бораца данас су положили делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, делегација општине Козарска Дубица на челу са начелником Раденком Рељићем, Општинска борачка организација, представници Равногорског покрета, припадници Полицијске станице те млади СНСД-а Козарска Дубица.

Поводом Видовдана данас је служена Света литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице и парастос на спомен-обиљежју у Кнежици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана