Милуновић: Илијашка бригада током рата одбранила више од 35 непријатељских офанзива

Srna
Foto: Srna

БИЈЕЉИНА- Илијашка бригада Војске Републике Српске имала је највише страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а након што су одбранили своја огњишта морали су да их напусте послије потписивања Дејтонског споразума, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Милуновић је напоменуо да је ова бригада током рата била у веома неповољном борбеном окружењу, гдје су са три стране били окружени непријатељима.

Он је подсјетио да је ова бригада одбила више од 35 непријатељских офанзива, да су поразили непријатеља, посебно 1995. године када се сва непријатљска сила спустила око Илијаша и покушала да их истјера.

Милуновић је навео да је специфично и то што су одбранили своја вјековна огњишта, па морали да их напусте.

"Са собом су понијели и своје мртве, највећи број њих је сахрањен на Сокоцу на Малом Зејтинлику", рекао је Милуновић, који је пристуствовао свечаној академији у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Он је истакао да се Илијашани, иако данас расути свуда по свијету, сваке године окупљају и у Бијељини, гдје их је највише и дошло, организују прославу Дана формирања бригаде, у чему имају пуну подршку Министарства.

Милуновић је подсјетио на то да је командант ове бригаде Божо Савић преузео бригаду са најтажим ратиштем у Српској, када је имао само 26 година, те да је три пута рањаван.

"Пријатељи га зову `генерале`, што ми је посебно драго, јер нису генерали они који имају чинове на раменима већ су они који су својом храброшћу, чојством и јунаштвом били уз свој народ, бранили и одбранили народ и вјековна огњишта", рекао је Милуновић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је посебно тешко било ратовати на сарајевском ратишту, против паравојних јединица, гдје су кршена правила ратовања и Конвенција о миру.

Он је истакао да никада не треба заборавити ниједног борца Војске Републике Српске који су положили живот за одбрану Српске.

Свечаној академији присуствовали су и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, предсједник Скупштине града Бијељине Александар Ђурђевић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

На академији је наступила група "Београдски синдикат" која је извела пјесму "Једина Српска".

Испред спомен-обиљежја у порти Манастира Свете Петке у Бијељини, гдје су уклесана имена 1.264 погинула српска борца и цивилне жртаве рата са подручја општина Илијаш, Вогошћа и Рајловац, данас је служен парастос, прислужене су свијеће и положени вијенци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана