Милиновић: Ускоро јефтинији роминг у региону западног Балкана

Срна
Милиновић: Ускоро јефтинији роминг у региону западног Балкана

САРАЈЕВО - Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ Драшко Милиновић изјавио је Срни да од 1. јула корисници у јавним мобилним комуникационим мрежама неће плаћати додатне накнаде приликом путовања унутар региона Западног Балкана, односно користиће роминг услуге по домаћим цијенама.

- Саобраћај који се оствари унутар региона Западног Балкана (позиви, СМС поруке, мобилни интернет) биће наплаћен или одузет од бонуса укљученог у тарифни пакет на исти начин као да је корисник код куће. За корисника ће бити исто да ли користи мобилни телефон док путује унутар региона Западног Балкана или у БиХ - појаснио је Милиновић.

Генерални директор РАК-а подсјетио је да је Предсједништво БиХ у марту 2019. године, на приједлог Савјета министара, размотрило и одобрило Приједлог споразума о снижењу цијена роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама, којим је предвиђено да ће до 1. јула ове године максимална малопродајна цијена накнада за роминг у региону Западног Балкана бити доведена на ниво цијена које одговарају правилима "у ромингу као у домаћем саобраћају".

- Након тога, Агенција је покренула процедуру доношења Правила о примјени политике примјереног кориштења и процјени одрживости укидања додатних накнада за регулисане малопродајне услуге роминга, са пратећом Одлуком о цијенама услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону Западног Балкана - појаснио је Милиновић.

Према његовим ријечима, Агенција је у нацрт Правила унијела и одредбе којима се омогућава спречавање злоупотребе и којима је дефинисано примјерено кориштење, транспарентност и контрола политике примјереног кориштења на исти начин како је дефинисано у ЕУ, као и обавезе оператора у вези са понудом алтернативних тарифа, начин обавјештавања корисника, и обавезе заштите корисника од прекомјерне потрошње.

Генерални директор РАК-а истиче да ће "примјеном нове политике роминга у региону Западног Балкана практично у потпуности бити примјењена Уредба Комисије ЕУ из 2016. године, којом се осигурава политика правилне употребе услуга роминга у чланицама Уније, као и да ће примјеном европског принципа 'роминга као код куће' бити значајно олакшана комуникација и пословање са земљама у региону.

Милиновић је нагласио да су представници Европске уније, РЦЦ и представници Западног Балкана већ започели активности на реализацији мапе пута за смањење цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана.

На питање Срне шта је приоритет у будућем раду РАК-а БиХ, Милиновић је истакао да ће Агенција у наредном периоду посветити посебну пажњу неким од сегмената телекомуникационог тржишта у БиХ који до сада нису били предмет регулације, а који су, са аспекта крајњег корисника, од посебног значаја за унапређење тржишта, повећање квалитета услуга и транспарентности.

- Већ неко вријеме радимо на анализи тржишта ОТТ и ДТХ сервиса, укључивању пружања АВМ услуга путем интернета у постојећи регулаторни оквир, увођењу обавезне регистрације припејд корисника мобилне телефоније, те изради приједлога одлуке о увођењу МВНО на тржиште мобилних комуникација БиХ, као и на одређеним допунама постојећих правила Агенције из свих појединачних области - нагласио је генерални директор РАК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана