Миланковић: Осигуран опстанак липицанера као врсте

Срна
Миланковић: Осигуран опстанак липицанера као врсте

ПРЊАВОР - У Ергели "Вучијак" у Прњавору, која тренутно располаже са 125 чистокрвних липицанера различитих категорија, надају се да ће уврштењем традиционалног узгоја те врсте на Унескову листу нематеријалне културне баштине човјечанства бити створени много бољи услови за даљи рад и развој најстаријег прњаворског предузећа.

Директор Ергеле "Вучијак" у Прњавору Мирослав Миланковић изјавио је Срни да је на овај начин осигуран опстанак ергеле и липицанера као врсте, али су и сачувана радна мјеста. "Увијек смо се прибојавали да ће нас неко окарактерисати као вишак, да правимо велике трошкове и једноставно прецртати оловком да више не постојимо.

Сада нам је пао камен са срца. Надамо се да ће Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде помоћи да се пословање настави у позитивном правцу", рекао је Миланковић. Он очекује да ће бити створене претпоставке и за лакши приступ европском тржишту, као и учествовању у међународним пројектима и на сајмовима, што до сада није било могуће.

"До сада као јавна установа нисмо могли приступити иностраним пројектима. Учешће се углавном омогућавало само приватним лицима, док су нас заобилазили. Вријеме је пред нама, видјећемо шта ће се дешавати", рекао је Миланковић. На Ергели "Вучијак" од краја децембра почиње сезона ждријебљења, а очекује се 12 нових грла.

Међународни комитет за очување нематеријалног културног насљеђа уписао је јуче на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа традицију узгајања коња липицанера у БиХ и још седам земаља. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана