Милан Радојичић: Преуређење музеја Трећег пјешадијског пука треба да буде понос свима

Срна
Милан Радојичић: Преуређење музеја Трећег пјешадијског пука треба да буде понос свима

БАЊАЛУКА– Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ има амбициозне и оствариве планове да Музеј овог пука у Касарни "Козара" буде преуређен грађевински и у сваком другом смислу како би добио адекватан простор који би у најбољем свјетлу представио одбрамбено-отаџбински рат, насљеђе Војске Републике Српске (ВРС) и њене припаднике.

- Наш Музеј са више од 50 експоната које чува, а у оквиру којег се налази и Спомен-соба са око 22.500 имена погинулих бораца, најбољи је свједок тешке историје српског народа - рекао је командант овог пука Милан Радојичић. 

Нови простор, додао је он, требао би да покаже пијетет према онима који су најзаслужнији за слободу српског народа и његов останак на огњиштима. 

Радојичић је навео да је то озбиљан грађевински подухват који изискује значајна средства, али да је сигуран да би био на понос свима и служио у едукативне сврхе, како школарцима и студентима, тако и онима који долазе да посјете Бањалуку и Републику Српску. 

- Такође нам је у плану и почетак радова на заштити експоната који су дио музејске поставке, а изложени су вани и налазе се под утицајем временских прилика и неприлика. Са тим планом би требало почети чим услови дозволе, јер је вриједност тих еспоната у историјском смислу велика и свако одлагање тих радова би имало и штетне посљедице - напоменуо је Радојичић. 

Радојичић је истакао значај музејских експоната из Другог свјетског рата који свједоче о антифашистичкој борби српског народа против окупатора, јер указују кроз коју је патњу и страдање прошао. 

Када је ријеч о поставци експоната из одбрамбено-отаџбинског рата, Радојичић је навео да она није увијек комплетна и употпуњена онако како би то требало да буде, те да је разлог и недостатак простора, због чега је и планиран програм реконструкције Музеја. 

"Поставку чине оружје, дијелови војне опреме, те фотографије са ратних попришта које свједоче о тешким временима и ситуацијама које су наши војници прошли", навео је Радојичић. 

Посебан понос Пука, додао је он, представља Спомен-соба, у којој се налази око 22.500 имена бораца ВРС страдалих у одбрамбено-отаџбинском рату и једино је мјесто у Републици гдје су имена свих бораца уписана на једном мјесту, те има велики значај у историјском и сентименталном смислу. 

"Направљена је у част јунацима који су животима платили цијену наше данашње слободе, а завршена је 2012. године, прије свега, захваљујући донацији тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика", каже Радојичић. 

Он је изразио задовољство што Музеј и Спомен-соба биљеже бројне посјете ученика, грађана, те бројних страних делегација и појединаца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана