Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци: Факултети отварају врата свјетским предавачима

Драгана Орловић
Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци: Факултети отварају врата свјетским предавачима

Кренули смо са активностима које ће на Универзитету у Бањалуци довести до отварања нових студијских програма, посебно на енглеском језику, а намјеравамо у будућем периоду ангажовати најбоље предаваче из региона и читавог свијета.

Рекао је то у интервјуу ректор ове високошколске установе Милан Матаруга и додао да је за ове новитете потребна и подршка Владе РС и Министарства науке и културе.

- Потребно је обезбиједити новац за стипендије страним и нашим најбољим студентима те створити предуслове да можемо организовати и изводити студијске програме на комерцијалној основи - истакао је Матаруга.

* ГЛАС: Шта је урађено на Универзитету од када сте преузели дужност ректора?

МАТАРУГА: Полазећи од идеје да Универзитет мора кадровски ојачати, једна од првих мојих активности била је да најбољим студентима омогућимо да добију посао на матичним факултетима и да стекну прво радно искуство, а тиме и шансу да буду бирани у сарадничка звања. Издвојио бих и Правилник о изгледу, садржини и дигиталном репозиторијуму докторских дисертација на Универзитету у Бањалуци. Његовим ступањем на снагу сви докторски радови постају доступни јавности. Тиме помажемо младим докторандима да буду препознати, да буду цитирани. Тако индиректно подижу рејтинг Универзитета. Истовремено, спречавамо могућност плагијаризма.

* ГЛАС: Који значајни споразуми су закључени?

МАТАРУГА: Од много закључених споразума и меморандума о сарадњи издвојио бих онај са Универзитетом технологије и образовања у Тјанђину, у оквиру реализације активности на оснивању Конфучијевог института при Универзитету у Бањалуци. У 2016. години важно је било и отварање четвртог павиљона Студентског дома "Никола Тесла", гдје је смјештај нашло 280 најбољих студената. Њиме је студентски стандард подигнут за степеницу више.

* ГЛАС: Више пута сте истицали да је подизање квалитета наставног процеса и научноистраживачког рада један од приоритета и битан предуслов за пооштравање критеријума за избор наставника и сарадника. Да ли је нешто конкретно урађено на том плану?

МАТАРУГА: Најављене реформе нису више само идеја, већ озбиљно радимо на њима. То најбоље илуструје сједница Сената с краја децембра, гдје је значајан број реферата за избор у звања и докторске дисертације враћен на корекцију. Један број због техничких и процедуралних грешака, али и суштинских недостатака. Захтијеваћемо од докторанада да истраживања публикују у међународно признатим часописима, јер је то још једна провјера квалитета истраживања и што је важније - међународна промоција Универзитета и напредовање на међународним ранг-листама. Ко није спреман да нас прати у томе, мора размислити да ли је Универзитет у Бањалуци право мјесто за њега. Овдје има мјеста за оне који желе да будемо дио међународног научног свијета. Ко мисли да науку може затворити у оквире Универзитета или РС, кочничар је напретка.

* ГЛАС: Најављено је да ће у 2017. бити донесена стратегија развоја Универзитета. Који су још планови за ову годину?

МАТАРУГА: Тачно. Израда те стратегије развоја Универзитета је у току, и већ у првом кварталу 2017. очекујемо њено усвајање. Захтијеваћемо да овај документ буде смјерница свим запосленим, а не да купи прашину у ладицама. Интензивно радимо на спровођењу интегрисаног информационог система, који би до краја ове школске године требало да буде примијењен на готово свим факултетима. Очекујемо и усвајање новог Закона о високом образовању, па отуда и обавезе усклађивања свих подзаконских аката на Универзитету. Даље инсистирамо на реформском закону. Наставићемо радити и на подизању критеријума за израду докторских дисертација и за изборе у виша звања, не осврћући се, при томе, на друге универзитете у БиХ, већ слиједећи примјер универзитета у региону.

Корупција

* ГЛАС: Актуелна је кампања једне међународне невладине организације у којој су професори представљени као извор корупције. Има ли истине у тим тврдњама?

МАТАРУГА: Искрено, ти слогани ме вријеђају као ректора и професора, али и као човјека. Паушални су и неутемељени. Не могу тврдити да на Универзитету нема појединаца који су склони корупцији, али да би се неко назвао корумпираним морају постојати докази. Појединачна одговорност не може бити колективна. На Универзитету негодују на билборде са слоганом "научимо их лекцији". Очекујемо од оних који су их поставили да то и докажу. Нека пријаве корупцију нама или институцијама РС. Одговорно тврдим да на Универзитету ниједан такав случај неће бити заташкан, напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана