Милан Гуровић за "Глас": Најбољи смо, заслужујемо злато на ЕП

Милош Васиљевић
Милан Гуровић за "Глас": Најбољи смо, заслужујемо злато на ЕП

ТРЕБИЊЕ – Прослављени српски кошаркаш Милан Гуровић, који вуче херцеговачке коријене подржао је хуманитaрни турнир „Тројка из блока“ који је у Требињу организовала хуманитарна организација „Срби за Србе“,а за „Глас Српске“ каже да се увијек радо одазива позивима на овакве догађаје.

Посебно му је драго, додаје, што је у Требињу гдје је тренутно на одмору, а за "Глас"  је причао и о талентима спортиста за југа Српске, али и великим очекивањима од кошаракшке репрезентације Србије на Европском првенству.

Наглашава да му је пуно срце када је у Требињу, те да, колико му обавезе дозвољавају, настоји да овдје дође и остане што је могуће дуже на крајњем југу Српске.

- Сваког лета сам у Републици Српској односно Херцеговини. Имам доста обавеза у Београду, јер имам своју  академију, али август је  предоређен за боравак у Требињу. Моји корени су одавде, имам овде доста стричева, родбине, волим да дођем овдје, ово је и моје - каже Гуровић и напомиње да је са стране покојног оца 100 одсто  Херцеговац  а с мајчине "пола - пола" јер је поријеклом са Купреса.

Гуровић сматра да су људи на том простору предодређени за спорт.

- То је невероватно, мислим да је један спортски научник из Холандије истраживао  Херцеговину као малу средину која даје такве врхунске резултате не само у кошарци, него и у осталим спортистима. Имамо и сјајне одбојкаше Грбиће, Тијану Бошковић и стотине врхунских спортиста у спортским оквирима,  а пореклом су из Херцеговине - рекао је Гуровић.

Додаје да су за успјех кључни менталитет и физичке предиспозиције.

-  Инат, пркос и генетика, доводе до тога да је физичко - ментални склоп људи много јачи у односу на друге, а уз све то имају јаке физичке  предиспозиције да успеју - рекао је Гуровић.

Свјетски и европски шампон, био је идол многих генерација на нашим просторима а баш због њега и генерације, за коју су између осталих наступалали Владе Дивац, Дејан Бодирога, Предраг Стојаковић и други Србија је потврдила ореол земље кошарке.

Репрезентација Србије један је од главних фаворита за злато на Европском првенству, коју са клупе предводи Светислав Пешић.

- Имамо моћну, врхунску екипу и тренера, поред нас ту су и Французи и Грци као наозбиљнији кандидати за титулу. Литванија је  увијек неугодна, ту је и један од домаћина Немачка. Ако Никола Јокић и другари буду на нивоу, а мислим да хоће, имамо и врхунске играче на позицији "три" можемо доћи до злата. Није што сам ја то играо, него сматрам да су Владимир Лучић и Никола Калинић два најбоља крила у Европи и да ће бити превага у репрезентацији уз све наше остале сјајне играче - додао је Гуровић.

Додаје да сви истински љубитељи кошарке желе да поново на крову Европе виде Србију.

-  Сви ми око наших послова имамо неки интерес, али срце је оно што се не може купити и што нема цијену. Предстојеће Европско првенство права је прилика да покажемо класу и обрадујемо нацију - рекао је Гуровић. 

Турнир

- Било  је одлично у Требињу. Турнир који организују „Срби за Србе“ прошао је у једној одличној атмосфери, а овакве ствари када је помоћ социјално угроженим породицама имају увијек моју подршку – рекао је Милан Гуровић.

Нагласио је је да му је драго је да постоје овакви догађаји, који су спој спорта, али исто тако хуманости и солидарности.

- Знам шта  они раде и са каквом посвећеношћу. Хуманитарни рад  одржавају из године у годину и да је то све јаче и боље види се по њиховим резултатима. Рекли су су ми и да је било дупло више него прошле године и даће Бог да буде још  више - рекао је Милан Гуровић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана