Микробиолози први међу једнакима на линији одбране од короне: Нема мјеста за импровизацију

Милијана Латиновић
Микробиолози први међу једнакима на линији одбране од короне: Нема мјеста за импровизацију

БАЊАЛУКА - Вирус корона, који је блокирао цијели свијет, задао је пуне руке посла микробиолозима, а ти вриједни људи из Института за јавно здравство РС поручују да нема мјеста импровизацији, те да су прецизност и тимски рад кључни за добијање релевантних резултата тестирања на “ковид 19”.

У армији љекара и медицинских радника широм Српске, који су већ закорачили у други мјесец грчевите борбе како би зауставили ширење вируса корона, први међу једнакима су микробиолози јер они су ти који анализирају брисеве, а добијени резултати темељ су даље борбе.  Специјалиста микробиологије у Институту за јавно здравство РС Пава Димитријевић каже за “Глас Српске” да је веома важно да анализу узорака ради уигран тим стручњака.

- Важно је обезбиједити квалитетан узорак, да анализу ради тим компетентног особља, гдје свако има јасно задужење, те да се рад одвија према плану, без притиска у смислу сталних позива или пожуривања - истакла је Димитријевићева.

Упркос чињеници да су свакодневно, радећи свој посао, изложени опасности, сигурни су у свој рад и заштиту коју користе.

- Уколико узорци нису прописно упаковани и транспортовани, увијек је могуће да дође до оштећења. Особље које узима и прима узорке мора бити адекватно покривено заштитном опремом и уколико дође до оштећења, постоје протоколи о поступању и пријављивању инцидента. Такав материјал иде на деконтаминацију и тражи се нови узорак уколико је то могуће - појаснила је Димитријевићева.

Нагласила је да су, уколико се све обавља по прописаним препорукама, веома мале шансе да се особље зарази.

- Ни у једном дијелу процеса не смије се дозволити импровизација. Особље, које дуже од десет година ради на ПЦР анализама, спроводи све неопходне мјере заштите и никад није било заражено микроорганизмом на чије присуство су радили тестирање, укључујући и вирус грипа као веома контагинозан - истакла је Димитријевићева. 

Анализе брисева трају неколико часова, зависно од апарата и реагенаса.

- У неким данима се уради и неколико стотина узорака. С обзиром на то да имамо три РТ ПЦР апарата, уз доступност реагенаса и тестове користимо их у пуном капацитету - казала је она.

Нагласила је да су тимови Института за јавно здравство који раде анализе ових брисева организовани тако да су сви дани у седмици покривени, те да за сада нема одгађања анализа и чекања на резултате.

Појашњавајући процедуру анализе брисева с циљем утврђивања присуства вируса корона, Димитријевићева каже да се брисеви узимају у здравственим установама.

- У највећем броју случајева, у овој ситуацији, узима се брис слузнице носа који се урања у вирусни транспортни медиј и шаље у лабораторију, гдје се приступа обради узорка. Може се радити појединачна обрада сваког узорка или обрада више њих ако се ради у аутоматизованом систему за екстракцију вирусне рибонуклеинске киселине (РНК) - објаснила је Димитријевићева и додала да се, када се заврши изолација вирусне РНК, узорци стављају у аутоматизовани систем и опет, зависно од врсте тестова, процедура може трајати неколико часова.

Упоређујући ове са другим анализама које раде микробиолози у Институту за јавно здравство, истакла је да је узимање материјала брисом само један од начина узимања узорака.

- Квалитет узорка зависи од времена и мјеста узимања узорка, за којим микроорганизмом трагамо, који метод користимо као и од неких других фактора. Различит је приступ ако се раде анализе на бактерије, вирусе или гљиве и да ли се ради класична култивација или се анализа ради у аутоматизованом систему - рекла је Димитријевићева.

Припрема

Пава Димитријевић каже да је за сваку микробиолошку анализу потребан адекватан простор, одговарајућа опрема и обучено особље.

- Прегледамо узорке са терена, да ли су адекватно достављени, да нису исцурили, поломљени или на било који начин оштећени и да ли их прати одговарајућа документација у којој се налазе подаци о пошиљаоцу, пацијенту и узорку. Особље прије анализе мора да припреми реагенсе, провјери перформансе опреме и припреми личну заштитну опрему коју је потребно носити у одређеним фазама анализе - истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана