Мигранти надиру са свих страна

Ведрана Кулага
Мигранти надиру са свих страна

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Српски повратници у Босанском Петровцу све више страхују за живот јер у њиховим селима никада није било толико миграната као посљедњих дана, а неријетко се дешава да их домаћини затичу у својим кућама, због чега траже да се надлежни хитно договоре прије него што буде касно.

Проблеме са мигрантима, који на територији Унско-санског кантона трају дуже од двије године, од половине априла дијеле и становници Босанског Петровца након одлуке тамошњих власти да на локалитету Липа направе нови камп за њих.

У том прихватном кампу, који је удаљен од Бихаћа око 30 километара и на рубу је општине Босански Петровац, смјештено је око 800 миграната који су склоњени са бихаћких улица и из тамошњих прихватних центара. Камп, како тврде мјештани, није ни адекватно обезбијеђен, тако да мигранти сваког дана бјеже у покушају да се домогну тла ЕУ.

Осим мјештана села Врточе које се налази надомак кампа у Липи, мирно не спавају ни повратници у Колунићу. Групе миграната већ данима пролазе кроз то село, а мјештани истичу да, иако није било инцидената, страхују за своју безбједност и имовину.

- Неколико десетина миграната смо видјели у протекла два дана како пролазе кроз село. Крећу се у групама према шуми. Неколико њих је виђено и у порти храма. Није нам свеједно. О свему смо обавијестили полицијску станицу, гдје нам је речено да већ имају пријаву и да прате ситуацију - казала је мјештанка Зорица Л.

Да више не знају шта да раде и како да се заштите од најезде миграната, за “Глас” потврђује и начелник Босанског Петровца Дејан Прошић. Забринути су, али им је јасно да од састанака нема вајде јер се не испуњава ни оно што буде договорено.

- Ништа се системски не предузима. Види се да они који би требало да управљају проблемом немају рјешење. Грађани су забринути, све више. Покушавамо да са припадницима цивилне заштите унесемо мало храбрости људима, имамо и неке патроле како бисмо им показали да нису сами. Међутим, миграната има свуда, слободно се крећу, проваљују у објекте, задржавају се по неколико часова или преноће. Још се надам да се неће десити да буду угрожени животи грађана - рекао је Прошић.

Додатни проблем су, каже, различити погледи на ситуацију, посебно у вези са дјеловањем полиције, а који су се могли видјети и на посљедњој сједници локалног парламента која је прекинута јер није било договора о дневном реду.

- Бошњачке политичке партије сматрају да полиција добро одрађује посао, да безбједносна ситуација није нарушена, док српски представници кажу да је безбједност нарушена - закључио је Прошић.

На алармантност ситуације упозоравају и из Удружења “Повратници” из Босанског Петровца које је недавно покренуло и петицију у којој траже да буду заштићени становници у цијелом кантону. 

- Миграната је све више. Постоји и снимак из града гдје се види њих око 70, 80 у колони, док број миграната по селима не може да одреди нико жив - навео је предсједник тог удружења Немања Давидовић.

Полиција УСК-а је у априлу започела акцију измјештања миграната у камп Липа, а Срби су од почетка против тога.

Петиција

Потписивање петиције путем које су њени креатори затражили подршку у настојању да се забрани улазак мигрантима у кантон, да камп у Липи буде ограђен, да се ангажују Оружане снаге на чувању кампа, званично је завршено.

- У току је анализа петиције. Идуће седмице организоваћемо скуп подршке, на који ћемо позвати и актере из јавног и политичког живота, и изаћи ћемо са мјерама и захтјевима с циљем очувања безбједности живота грађана БиХ - рекао је за “Глас Српске” Немања Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана