Месне делиције из Србије далеко од домаће трпезе

Анита Јанковић-Речевић
Месне делиције из Србије далеко од домаће трпезе

БАЊАЛУКА - Домаћи љубитељи месних деликатеса са потписом произвођача из Србије још неко вријеме неће моћи уживати у њиховом укусу јер се не назире датум укидања забране увоза свињског меса и прерађевина коју је БиХ увела због појаве афричке куге свиња у тој сусједној земљи.

Забрану увоза Канцеларија за ветеринарство БиХ издала је 12. августа ове године с циљем спречавања уноса афричке свињске куге на територију Српске и ФБиХ.

Забрањен је увоз домаћих и дивљих свиња, свињског меса, те производа који нису обрађени на начин на који је са сигурношћу уништен вирус куге.

- У овом тренутку је тешко предвидјети до када ће забрана трајати. То зависи од епидемиолошке ситуације у Србији када је у питању афричка куга свиња. Пратимо ситуацију у свим земљама у којима се болест појавила - истакли су у Канцеларији за ветеринарство БиХ и додали да је забрањен увоз свињског меса и прерађевина, са изузетком производа термички обрађених на прописани начин, и из Пољске, Мађарске, Естоније, Летоније, Литваније, Молдавије, Румуније, Бугарске, Белгије и Словачке.

Вршилац дужности помоћника министра за ветеринарство РС Драган Кнежевић појашњава за “Глас Српске” да је свака земља у којој се болест појави обавезна да спроводи активан и пасиван надзор.

- Када се утврди да болести нема на одређеном простору и локацији, та земља подноси извјештај Европској комисији, која им потом издаје статус слободне земље. Према препорукама Европске комисије, период од посљедње регистрације жаришта болести до додјеле статуса не може бити краћи од два до три мјесеца и то под условом да су спроведене све тражене мјере надзора - рекао је Кнежевић.

Он је подсјетио да су све процедуре у вези с увозом производа животињског поријекла у надлежности Канцеларије за ветеринарство БиХ, те да би мјера забране највјероватније могла бити укинута када Србија добије статус слободне земље.

Док се то не деси, секретар за сточарство у Привредној комори Србије Ненад Будимовић каже да би БиХ и Србија, на обострану корист, могле постићи договор да се регија у којој постоји болест изузме из спољнотрговинске размјене, а да друге регије обављају слободну трговину.

- Свака држава има право да одлучује о својим критеријумима за процену ризика увозних производа и БиХ садашњим мерама само поштује препоруке Европске комисије, али је ситуација у Србији, бар гледано са привредне стране, таква да је болест готово и заборављена. Нема потребе да се забрана односи на, рецимо, произвођаче са Златибора ако се болест појавила у Младеновцу - казао је Будимовић за “Глас Српске”.

Он је истакао да је извоз стао у све земље ЦЕФТА, због чега месна индустрија у Србији сабира огромне губитке.

- Штета је премашила два милиона евра и то само у делу извоза месних прерађевина као што су сушене, барене и куване кобасице, и то за девет месеци ове године у односу на исти период лани - казао је Будимовић.

Извршна директорица добојског Удружења грађана “Толеранцијом против различитости” Снежана Шешлија надлежнима замјера што потрошаче не информишу о стању забране јер грађани немају представу када омиљене месне делиције могу очекивати на полицама маркета.  

- Забрана је настала из безбједних разлога и то подржавам, али сматрам да потрошачи морају бити упознати са развојем ситуације - категорична је Шешлија.
 

Стабилна ситуација

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије кажу да је тренутна ситуација кад је у питању афричка куга свиња у њиховој земљи стабилна, те да од 12. септембра није било нових случајева болести.

- Заражене свиње откривене су у општинама Младеновац, Смедеревска Паланка и Житиште. Земље у окружењу које су издале забрану увоза из наше земље поступиле су у складу са својим прописима. За сада се извозе производи од свињског меса на температури обраде 80 степени и термичке обраде у херметички затвореним посудама - појаснили су у том  министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана