Ментор на пракси само без мрље у биографији

Данијела Бајић
Ментор на пракси само без мрље у биографији

БАЊАЛУКА - Ментори, запослени у предузећима у којима средњошколци обављају праксу, не смију бити осуђивани за кривична дјела против живота и тијела, полног интегритета те сексуалног злостављања и искориштавања дјетета.

Да они који раде са дјецом не смију имати мрље у биографији прописано је измјенама и допунама Правилника о начину образовања ученика код послодавца, који је објављен на сајту Министарства просвјете и културе РС.

Како су истакли у овом министарству, начин институционалног партнерства и сарадње са Привредном комором, с циљем спровођења дуалног система образовања, дефинисани су ступањем на снагу измјена и допуна Закона о средњем образовању и васпитању.

Па су тако, између осталог, прописани и облици, поступци, услови, период трајања и безбједност ученика за вријеме извођења дуалног система образовања и практичне наставе, који се регулишу уговором.

Вршилац дужности помоћника министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Јасмина Болобан истакла је да обуку за ментора спроводи Привредна комора по програмима које прописује Републички педагошки завод.

- Рад у школи не може обављати лице које је правоснажном пресудом осуђивано за кривична дјела учињена против достојанства личности, морала, злоупотребе опојних средстава, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, сходно Закону о средњем образовању и васпитању - казала је Болобанова. Додала је да је, имајући то у виду, јасно да сва лица која учествују у реализацији наставе, укључујући и практичну наставу код послодавца, морају да испуњавају исте услове.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је за “Глас Српске” да у Српској има око 30 обучених ментора, који су под посебним надзором надређених, јер сви они који раде са дјецом треба да буду без мрље у прошлости.

- Како се пројекат дуално образовања буде одвијао, тако ће се и број ментора повећавати, наравно, оних квалитетних. Међутим, акценат је на томе да ментори, који ће радити са дјецом у предузећима, буду “чисти” - казао је Тривић.

Члан школског одбора Технолошке школе у Бањалуци у име родитеља Његош Мочевић истакао је да је уврштавање ове тачке у Правилник о начину образовања ученика код послодавца за сваку похвалу. Родитељи ђака ове школе, каже Мочевић, најбоље знају шта је стрепња и страх због неодличног понашања просвјетног радника.

- С обзиром на то да има свакаквих људи, ова одлука надлежних је била неопходна. Сви су чули за немило дешавање у Србији, гдје је ментор напаствовао своје ученике. То се може сваком и свуда десити не буде ли се на вријеме повело рачуна. Сматрам да све који имају било какав додир са дјецом треба подвргнути посебној контроли и тесту - казао је Мочевић.

Приручник

Према ријечима Саше Тривића, предвиђено је да ментори са ученицима раде у већим предузећима, гдје на пракси може бити доста ђака, а обуку о томе како би требало да се понашају у присуству ђака, каже, свакако би требало да прођу и послодавци мањих фирми, због чега је у припреми и приручник.

Он је додао да до сада није било инцидентних ситуација приликом обављања практичне наставе код послодавца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана