Пале: Међународни научни скуп „Наука и стварност" окупио 100 ученика

СРНА
Foto: СРНА

ПАЛЕ- Међународни научни скуп „Наука и стварност“ данас је на на Филозофском факултету на Палама, у оквиру обиљежавања Дана тог факултета, окупио око 100 учесника из Европе и свијета.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је новинарима да научни скуп из године у годину добија на значају и постаје препознатљив у свјетским оквирима.

Он је подсјетио да се овај скуп организује од 2006. године и да од прије три године има међународни карактер, јер га осим Универзитета у Источном Сарајеву организује још пет универзитета из Кине, Русије, Француске, Словеније и Румуније као суорганизатори.

Мастиловић најављује да од наредне године планирају да укључе и још неке универзитете у суорганизацију. Он је навео да су Дани факултета организовани послије двије године паузе, те да ова манифестација обухвата велики број догађаја како научних тако и културних.

Према његовим ријечима, Филозофски факултет има 17 студијских програма из различитих области друштвених, хуманистичких и природно-математичких наука и да сваки од њих предлаже одређену тему за скуп.

Шеф катедре за модерну српску историју Универзитета у Београду Сузана Рајић рекла је да је сваки научни скуп који је посвећен историјским темама прилика да се учесници осврну на прошле догађаје, на контактне везе, у овом контексту Србије и БиХ.

„Скуп је изузетно добар повод да неке заборављене или потиснуте теме усљед актуелних збивања и политичких, културолошких сада вратимо у фокус и да јавности писаним радовима и усменом речју на најбољи могући начин укажемо не само на добре стране него и на пропусте, нешто из прошлости што нас може и те како поучити“, истакла је Рајићева, чији рад носи назив „Руски путописи из балканских земаља на прелазу векова 1898-1908“.

Теме о којима је било ријечи и онлајн путем су „Француски језички културни простор“, „Филозофија и стварност постистине“, „Васпитање, образовање и настава у свјетлу савремене образовне технологије“, „Сусрети култура на Балкану у свјетлу историјских извора“, „Синологија-иновације у настави језика и књижевности“.

Разговарано је и о темама „Корпусни ресурси у савременој лингвистици, настава страних језика у дигиталном окружењу“, „Српска књижевност у европском контексту-писац и критичар“, „Словенски језици и књижевност“, „Књига и периодика у 19. и 20. вијеку-библиотекарство и стварност“, „Савремена истраживања у психологији“, „Политика, Медији и ставрност-друштвени изазови током пандемије“ и „Географија и стварност“.

Научни скуп „Наука и стварност“ организован је у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета, који је почео 13. маја шаховским турниром, а биће завршен у недјељу, 29. маја, отварањем изложбе „Како је рођена Република Српска“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана