Међународни квиз "Немањићи": Билећани други, побједници ученици из Великог Шиљеговца

Срна
Међународни квиз "Немањићи": Билећани други, побједници ученици из Великог Шиљеговца

БЕОГРАД - Основци из Великог Шиљеговца код Крушевца побједници су великог међународног квиза "Немањићи", организованог поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, које је одржан у Београду, а друго мјесто освојило је троје основаца из Билеће.

У финалу квиза који је одржан у Народној библиотеци Србије побиједила је трочлана екипа Основне школе "Велизар Станчивић Корчагин" из Великог Шиљеговца код Крушевца.

Друго мјесто освојио је тим "Млади историчари", ученици Основне школе "Петар Други Петровић Његош" из Билеће у саставу Драгана Вујовић, Павле Михић и Ана Медан.

Билећки основци наступили су под менторством професора историје Миленка Кешеља.

Финалистима квиза обратио се викар патријарха Иринеја, епископ ремезијански Стефан који је поручио да њихова имена сви треба да запамте, те изразио увјерење да ће ова дјеца далеко догурати.

- Сва деца која су се такмичила су победници. Вас шесторо сте посебно велики, само покажите колико знате и колико сте се трудили да постигнете што боље резултате, а немојте бити конкуренција јер сви смо ми православни хришћани и сви смо једно - истакао је епископ Стефан.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је квиз "Немањићи" сјајан пројекат у коме је учествовало више од 330 ученика из 11 земаља, а циљ је очување српског националног идентитета.

- Данас не можемо говорити о Српској православној цркви ако не говоримо о светосавској цркви, јер је Сава Немањић успоставио Цркву, а његов отац Немања српску државу. Подсјећањем на Немањиће, поново се подсјећамо да нам је најважније да чувамо национални идентитет, писмо, језик, културу и традицију, јер ћемо на тај начин обезбједити будућност свом народу на овим просторима - нагласио је Цицовић.

Квиз је организовала Фондација "Мир Божији" у сарадњи са партнерским организацијама у Србији, Црној Гори и Републици Српској, уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, подршку научних кругова, као и влада Србије и Републике Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана