Медицину у Бањалуци изучаваће и Индијци

Милијана Латиновић
Медицину у Бањалуци изучаваће и Индијци

БАЊАЛУКА - Студијски програм медицина на енглеском језику у Бањалуци пробудио је велико интересовање, па ће се од новембра на Медицинском факултету у највећем граду Српске за најхуманији животни позив спремати и студенти из Индије.

Рекао је то “Гласу Српске” декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић додавши да је ова високошколска установа прва на бањалучком Универзитету увела студијски програм на енглеском.

- Влада велико интересовање кандидата из Индије. Они су и раније тражили факултете по Европи и чим смо расписали конкурс за стране студенте они су се одмах јавили. Осим тога, нешто пријава имамо и из Турске, Јапана и Америке - рекао је Шкрбић, додавши да су добили сагласност Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС за нови план и програм медицине који су прилагодили студију на енглеском језику.

Шкрбић је истакао да је максималан капацитет 100 страних студената.

- За сада имамо око 50 пријављених кандидата. Видјећемо колико ће их још бити. Предавања би требало да почну у новембру - рекао је Шкрбић.

Нагласио је да је увођење студија на енглеском језику значајан искорак који ће сигурно допринијети јачању међународне репутације бањалучког Медицинског факултета.

- Студенти из иностранства који буду студирали код нас имаће рок од три године да науче српски језик јер их на трећој години очекује одлазак у клинике, а да би могли да разговарају са пацијентима и узму анамнезу морају да науче српски језик - казао је Шкрбић, додавши да са колегама на Филолошком факултету договарају сарадњу по питању интензивнијег учења језика.

Појаснио је да ће осим редовне наставе из српског, студентима бити понуђен и додатни програм учења језика како би што прије и што боље савладали све.

Шкрбић је рекао и да су у току разговори са власником некадашњег самачког хотела у насељу Старчевица, те да ће видјети да страним студентима смјештај буде понуђен у том објекту.

Истакао је да цијена школарине за годину за иностране студенте на медицини на енглеском језику износи 4.000 евра, што је, како каже и најповољнија цијена у региону.

Шкрбић је нагласио и изузетно добру сарадњу са Медицинским факултетом у Фочи који је први у Српској, у октобру 2020. године, увео студиј медицине на енглеском језику и већ биљежи добра искуства.

Сарадња

Ранко Шкрбић је испричао да су њихови партнери из Индије веома заинтересовани за билатералну сарадњу, односно да пруже могућност да и одређен број студената из Бањалуке одслуша један или неколико семестара у Индији.

- Осим тога, разговарамо и о размјени наставног кадра да колеге које су на докторским студијама и изразе жељу оду на неке универзитете у Индији - казао је Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана