Медицински факултет у Фочи мотор развоја Универзитета у Источном Сарајеву

Срна
Foto: Илустрација

ФОЧА - Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, што је највећи број међу свим факултетима Универзитета у Источном Сарајеву, истакнуто је данас на обиљежавању 28. рођендана ове високошколске установе.

. Број бруцоша биће још већи када му се дода и 25 до 30 студената из ЕУ и Азије, који ће ускоро бити уписани на студиј на енглеском језику, те студенти другог и трећег циклуса студија. Од оснивања факултета 1993. године, Медицински факултет у Фочи уписало је 4.786 студената, а дипломирало је 1.477. Дан факултета традиционално је обиљежен свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима заслужним за развој факултета.

Добитници највећег признања - Плакете факултета, ове године су министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор републичког Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић, а признања биће им накнадно уручена. Награду за најбољег наставника истраживача добила је Смиљка Цицмил, професор на студијском програму стоматологија, а за најбољег студента истраживача Милена Божиновић из Ниша, апсолвент на студијском програму медицина. Божиновићева каже да је годину короне искористила да пише научне радове и да их излаже на бројним међународним конгресима.

"Све је било онлајн због епидемиолошке ситуације, а писала сам радове из патофизиологије, епидемиологије, дакле, јавног здравља, такође из судске медицине и педијатрије. Себе и након факултета видим у научноистраживачком раду", рекла је награђена Нишлијка. Најбољи наставник истраживач Смиљка Цицмил захвалила је колегама који су са њом радили, те истакла да је наука тимски рад. "Циљ публиковања радова је презентовање наше установе, Фоче, цијеле државе у међународним оквирима и ово је искорак ван средине у којој живимо", навела је Цицмилова.

Награду за посебан научни допринос добио је академик Српске академије наука и умјетности Миодраг Чолић, који је у Фочи утемељио трећи циклус студија и координатор је Центра за биомедицинска истраживања. Он је истакао да је у посљедњих шест година направљен велики напредак на овом факултету. "Формиране су докторске студије и направљен Центар за биомедицинска истраживања гдје млади докторанди могу да раде своје докторске дисертације уз компетентне менторе", рекао је Чолић. На прослави 28. рођендана, Плакета је уручена и прошлогодишњем добитнику тог признања, некадашњем начелнику општине Фоча Радисаву Машићу. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулићовај оцијенио је да овај факултет представља мотор развоја Универзитета у Источном Сарајеву и Републике Српске. "Захваљујући раду Медицинског факултета, ми смо ове године у оквиру мултиранг листе уврштени у топ 25 институција када се говори о новинама у испитивању студената медицине, гдје се посебна пажња посвећује клиничким студијама, а не оном класичном полагању испита путем тестова", рекао је Кулић.

Он је истакао да у оквиру Центра за биомедицинске науке око 60 докторанада ради дисертације, троје их је завршило, те истакао да се раде радови који су објављени у престижним свјетским часописима, чији је фактор утицајности преко 16. Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић навео је да имају све већи број сопственог кадра и тренутно је то 70 одсто, а остало су еминентни професори који долазе са стране.

"Настава на енглеском језику почела је прошле године и већ имамо студенте из ЕУ, а ове године смо дио пријемног испита одржали у Милану због пандемијских разлога. Уз наставу која је добра и модерна, квалитет студената, све нам то говори да смо на правом путу", поручио је Бокоњић. Запосленима и студентима, 28. рођендан честитао је и начелник општине Милан Вукадиновић, који је поручио да ће локална заједница наставити да помаже ову високошколску установу. Он је најавио да је у сарадњи са Владом Српске, у плану изградња још једног студентског дома у Фочи. Медицински факултет ове године добио је ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности, који је финансирала Влада Српске. Факултет је својим средствима доградио и један спрат и тренутно га уз помоћ Владе опремају.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана