Медицинска обука полиције гарантује више спасених живота

Срна
Медицинска обука полиције гарантује више спасених живота

БАЊАЛУК - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је обука полицијских службеника у пружању прве помоћи унесрећеним једна од важнијих, јер су управо они често први на мјесту незгоде, те додао да ће тродневна едукација у Центру за обуку у Залужанима бити на добробит грађана и заштите њихових живота.

"Важно је да буду спремни да по највишим медицинским стандардима дјелују с циљем спасавања људских живота у кратком и често кључном временском року.

Ово је вриједан курс за наших 26 припадника и надам се да ће знање пренијети на своје колеге и већи број полицијских службеника", рекао је Каран новинарима након што је присуствовао почетку едукације за збрињавање повријеђених особа у прехоспиталним условима, која се реализује у сарадњи са Домом здравља у Бањалуци.

Он је подсјетио да је прије деценију на овај начин обуку прошло око 500 полицијских службеника и додао да је потребно наставити такву праксу, односно обуку по највишим медицинским стандардима.

"Врло је важно да то урадимо када је ријеч и о нашој хеликоптерској јединици и да користимо све капацитете које имамо. Жеља је да обучимо све полицијске службенике да могу адекватно реаговати и спасити сваки живот који се може спасити", рекао је Каран. Обуку за 25 полазника - припадника Управе полиције, Управе за обезбјеђење личности и објеката, Управе за полицијску обуку, Специјалне антитерористичке јединице и Центра за обуку спровешће шест лиценцираних инструктора Дома здравља Бањалука. Директор Дома здравља Невена Тодоровић навела је да ће се радити симулација извлачења унесрећених из аутомобила и других превозних средстава.

"Полиција је често прва на мјесту незгоде и важно је да њихов начин поступања буде медицински оправдан, односно у складу са највишим медицинским стандардима када је ријеч о пружању прве помоћи", истакла је Тодоровићева.

Она је нагласила да је циљ обука што већег броја полицијских службеника, припадника цивилне заштите, ватрогасних бригада, ГСС-а, ронилаца и чланова планинарских друштава.

"Нама је важно да све екипе које пружају прву помоћ раде једнобразно и да што безбједније унесрећеног извучемо, пружимо прву помоћ и превеземо га у најближу здравствену установу.

Дом здравља Бањалука има капацитет да обучи све припаднике полиције. Ми смо то радили и 2012. године и наставићемо то да радимо на добробит наших грађана", навела је Тодоровићева. Почетку едукације у Центру за обуку у Залужанима присуствовао је и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана