Мастало: Важно стимулисати повртаре у Српској

Srna
Мастало: Важно стимулисати повртаре у Српској

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бране Мастало рекао је да би најава да ће у Српској данас почети откуп поврћа, који ће обезбиједити Влада, могла да значи много за повртаре, уколико ова мјера буде спроведена како је то замишљено.

Мастало је навео да је на недавном састанку са представницима надлежног министарства, прерађивача и откупљивача поврћа предложио да износ од два милиона КМ, колико је предвиђено да Влада Српске издвоји за збрињавање до 20.000 тона поврћа, буду упућена произвођачима поврћа, како би имали корист.

Он је додао да је и од министра пољопривреде и представника бијељинске фабрике "Сава" добио увјеравања да ће то бити исплаћено само за домаће откупљено поврће.

"Из ранијих искустава знам да је Сава способна да то одради. Витаминка је промијенила власника и они су увјеравали да ће откупити 1.500 тона поврћа што би много значило за лијевчанске повртаре", навео је Мастало.

Он је нагласио да у Лијевче пољу има вишка кромпира, купуса и лука.

"Предложили смо да се пола износа, односно милион КМ да прерађивачима и откупљивачима, а милион КМ, на онај 1,5 милиона КМ подстицаја које имају призвођачи за продато поврће, тако да то буде 25.000 тона поврћа и да произвођач добије 10 фенинга подстицаја по килограму на крају године, што би била директна помоћ произвођачима", рекао је Мастало.

Он је навео да од поменута два милиона КМ, 1,1 милион КМ иде за прерађиваче за откуп, а 900.000 КМ откупљивачима за извоз поврћа, али је нагласио да је проблем што у околним земљама, попут Хрватске, Србије и Албаније, има вишка поврћа које је и јефтино.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да данас почиње откуп поврћа у Српској који ће обезбиједити Влада, а очекује се да би могло да се збрине до 20.000 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана