Масне цијене посне трпезе

Јана Кезић
Масне цијене посне трпезе

БАЊАЛУКА - Константно поскупљење намирница у Српској није заобишло ни посне трпезе због чега становници који се уздржавају од мрсне хране морају дубље посегнути у џеп, а заштитници права потрошача истичу да свакодневни артикли многима полако постају луксуз.

Тако ће домаћини током овог Божићног поста морати издвојити више новца поред уља и за кромпир, грах, купус, банане, јабуке, орахе и бројне друге производе. Да су цијене појединих намирница скочиле за годину и по неколико марака потврђују и подаци Завода за статистику РС.

- Просјечна цијена килограма граха у октобру ове године износила је 5,15 КМ, а у истом мјесецу лани 4,56. Кромпир је поскупио на 1,15 са прошлогодишњих 0,70 марака, а црвени лук на 1,3 са 0,90 КМ - показују подаци Завода. Статистичари су израчунали и да је у октобру у просјеку за килограм очишћених ораха било потребно издвојити 17,05 марака, а лани тачно двије марке мање. Поскупљење није заобишло ни банане чија је цијена лани била 1,74, а сада 2,08 марака, као ни суве шљиве које су скупље за 1,2 КМ по килограму.

У удружењима потрошача истичу да цијене свих намирница прелазе границу, због чега многи воће и поврће купују на комад.

- Некада су се банане и јабуке куповале на килограме, а грађани сада купују по два или три комада. Воће и поврће је поприлично скупо због чега је квалитетна роба за многе потрошаче постала мисаона именица. Тако је и пост у данашње вријеме, нажалост, постао нека врста луксуза - рекао је за "Глас Српске" предсједник удружења "Звоно" из Бијељине Јован Василић.

Како је додао, однос цијена и плата не вриједи ни коментарисати.

- Не сјећам се да је протеклих година била овако тешка ситуација, што се тиче цијена и куповне моћи грађана - рекао је Василић.

Једна од ријетких посних намирница чије цијене нису одлетјеле у небо је риба. Међутим, у рибарницама не искључују могућност да и ту дође до промјене у скорије вријеме, јер како кажу, цијене диктирају добављачи.

- Цијена шарана по килограму је 8,5 КМ, килограм амура осам, док је килограм очишћене пастрмке десет марака, а 8,5 марака живе - казао је Предраг Смиљанић из бањалучке рибарнице "Пецо фиш" додајући да је потражња знатно већа током поста.

Из "Наше рибарнице" у Теслићу кажу да су цијене нешто више више у односу на прошлу годину.

- Грађани највише траже шарана и ослића. Цијене зависе од врсте, тако да је килограм пастрмке 9,5 марака, а шарана десет марака, док је скуша 7,3 КМ - казали су у овој рибарници.

Више цијене воћа и поврћа пољопривредници правдају лошим временским условима који уништавају наш род због чега смо, кажу, осуђени на увоз.

- Све што је увозно, када наше не роди, знатно је скупље - каже за "Глас" предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Он истиче да од 2011. године сви воћари у Српској и БиХ послују негативно, због временских неприлика који умањују род и квалитет наших производа.

Пазар за дугове

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало казао је да су повртари у лошој ситуацији.

- Прошле године смо отишли у минус, тако да ове године нисмо имали средстава, а ни храбрости да идемо у нова задужења како би посадили више поврћа. Зато је дошло до мање понуде, а виших цијена. Садашњим пазаром враћамо прошлогодишње дугове апотекарима и банкама, и ми смо ту негдје на нули - казао је Мастало.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана