Марку Павловићу потребна помоћ за лијечење

Срна
Марку Павловићу потребна помоћ за лијечење

ПАЛЕ - Седамнаестогодишњем Марку Павловићу са Пала потребна је помоћ у лијечењу вилсонове болести чији је узрок, показале су претраге, осиромашени уранијум.

Маркова мајка Слађана Павловић рекла је да је за одлазак на контроле у Београд потребно најмање 800 КМ, што породица није у могућности да обезбиједи, истакавши да је требало да преглед буде у априлу, али због епидемије вируса корона све је помјерено.

У БиХ не постоји здравствена установа у којој се могу урадити налази за Вилсонову болест.

“Потребно нам је 800 КМ да бисмо били три дана у Београду, изајмили стан јер немамо никога. Затим слиједи вађење налаза, контроле. Марко има здравствено осигурање у Србији, тако да се лијеком снабдијевамо на рецепт. Међутим, он неће у болницу због траума које има од ињекција, па налазе приватно вадим”, прича мајка Слађана.

Према њеним ријечима, због здравствених проблема Марко је упућен на Универзитетску дјечију болницу у Београду гдје му је откривена Вилсонова болест која напада јетру.

“Живјели смо у Врхпрачи код Подграба, а у рату је било бомбардовање локација у близини. Резултати које смо добили из клиника у Аустрији и Холандији показали су да је осиромашени уранијум узрок болести мога сина. То је ријетка и неизљечива болест”, истиче Слађана.

Она прича да у Палама има још сличних случајева, а да је Марку мозак страдао још у стомаку док је био, због осиромашеног уранијума.

Марку је потребан посебан режим исхране, безглутенска, што нису некад у могућности да обезбиједе, истиче Павловићева и додаје да њега занимају и усрећују играчке, посебно гумене цуке.

“Треба имати стрпљења и дајемо све од себе. Кратко му је интересовање за нешта, а у посљедње вријеме Марко одлази у шуму са оцем. Шума га смирује”, наглашава Павловићева.

Она каже да се не би обраћала никоме за помоћ да могу узети кредит, али с обзиром на то да имају већ два која отплаћују, банка им то не дозвољава јер супругова плата не може покрити.

“Ја не радим јер сам мом сину стално потребна. Потребна му је стална њега и надзор, а дијете је са посебним потребама. Веома често је узнемирен”, наводи Павловићева која, осим Марка, има још двоје дјеце.

За помоћ породици Павловић могу се уплатити средства на жиро рачун у НЛБ банци 562-012-81159817-59 /КМ/ на име Слађана Павловић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана