Марица Милосављевић - свестрана и успјешна у свим областима

Срна
Марица Милосављевић - свестрана и успјешна у свим областима

СРЕБРЕНИЦА - Сребреничка гимназијалка Марица Милосављевић (19) изузетно је талентована, вриједна и свестрана, те, према ријечима њених професора, изузетан потенцијал за било коју област да се опредијели у даљем школовању.

А, у свему успјешна ова ученица четвртог разреда још је у дилеми да ли да упише Факултет безбједности или међународне односе на Факултету политичких наука.

На литерарном конкурсу „Светосавље и наше доба” за учеснике основних и средњих школа из Србије, Републике Српске и српских школа у расијању Марица је освојила прво мјесто.

Између 2.535 радова ученика из 448 школа стручни жири, састављен од еминентних стручњака из више области, прогласио је најбољим Марицин рад, а треће мјесто заузео је ученик трећег разреда медицинске школе, такође, из овог центра Вукашин Јовановић, што је изузетан успјех за један мали колектив какав је сребренички Средњошкослки центар који има 360 ученика.

Већ неколико година сребренички средњошколци постижу запажене резултате и побјеђују на бројним такмичењима и смотрама знања и креативности.

Марица је једна од тих изузетних, успјешних, свестраних, али скромних ученица.

ГОМИЛА ДИПЛОМА И ПОХВАЛА СА ТАКМИЧЕЊА

Она без листања диплома, похвала, сертификата и плакета не може да се сјети и наброји свих признања са разних смотри и такмичења на којима је појединачно или тимски остварила добре резултате и освојила неку награду или признање.

Све је почело у петом разреду одновне школе када је учествовала на такмичењу из вјеронауке и заузела друго мјесто на републичком нивоу, освојивши плакету, награду и љетовање на мору.

Од тада учествује на свим школским и општинским такмичењима и конкурсима и редовно осваја награде за литерарне и ликовне радове на светосавским и конкурсима у оквиру манифестације „Дани Сребренице”.

Као изузетна ученица била је ђак генерације у основној школи и очекује да ће тај успјех потврдити ове године као средњошколка.

ИНОВАТИВНЕ ИДЕЈЕ ЗА ПРИМЈЕНУ У ПРАКСИ

Осим литерарних и ликовних такмичења, Марица је побјеђивала на општинским такмичењима из математике и физике, што је наставила и као средњошколка с тим да је још учествовала и на такмичењу из географије.

У другом разреду гимназије била је у тиму сребреничког Средњошколског центра на Сајму младих иноватора /ИНОСТ/ у Бањалуци. Сребренички тим се тада представио филмом о животу познатог научника Милутина Миланковића под насловом „Један дунавски моменто”, за који су награђени сребрном плакетом.

На такмичењу „Најбоља технолошка иновација 2019” у Бањалуци у тиму „Парфемџије” сребреничког Средњошколског центра била је и Марица. Њихова иновација била је израда еколошких парфема са којом су се пласирали на треће мјесто као једина школска иноваторска екипа међу старијим и већ афирмисаним такмичарима-иноваторима.

У 2020. години, због појаве вируса корона и увођења епидемиолошких мјера заштите, бањалучки „ИНОСТ” одржан је на онлајн начин. На тој манифестацији стваралаштва младих Марица је са школским другом Вукашином Јовановићем представила сребренички Средњошколски центар са анимацијом „М-учење” која стимулише унапређење наставног процеса. Освојили су прво мјесто и златну медаљу, што је изузетан успјех за ове ученике и њихову школу.

Са другом из школе Харисом Мујићем осмислила је израду такозваног „паметног” контејнера и назвали су га „смећко”. Ту иновацију представили су на БУРСХ факултету у Сарајеву и привукли изузетну пажњу потенцијалних произвођача тих контејнера.

„Требало је да радимо прототип тог контејнера, али је појава вируса корона зауставила ту активност”, каже ова дјевојка.

Она објашњава да је суштина тог контејнера да утиче на еколошко освјешћење људи јер корисници имају бенефите који стимулативно дјелују на однос људи према природи и еколошким питањима.

И У БЕСЈЕДНИШТВУ - ПРВА

Иако су, због епидемиолошких мјера, школска такмичења и смотре ове године сведени на минимум, Марица је ипак, и ове школске године освојила прво мјесто у бесједништву на републичком такмичењу средњошколаца са бесједом под насловом „Ко су принчеви наших дана”.

Добитник је још низа похвала и диплома, међу којима истиче награду „Живан Јовановић” добијену за ђачки литерарни рад на конкурсу манифестације „Стазама Луке Милованова Георгијевића” који организује сребреничка „Просвјета”.

Она каже да је прошле године за Светосавски конкурс написала пјесму и нацртала мотив библијске фотографије објављене на друштвеним мрежама „Са крстом кроз мећаву”, која приказује литију на Жабљаку у Црној Гори и истиче да су та пјесма и цртеж пренешени путем друштвених мрежа као вид подршке литијама и кориштени као позив учесницима на одбрану српских светиња, а пјесма је рецитована на литијама.

Недавно је заузела друго мјесто у рецитовању у регији Бирач и пласирала се на републичко такмичење које треба да буде одржано у мају.

Марица је похађала бројне радионице, курсеве, школе, семинаре и едукације и активна је у разним областима и невладиним организацијама.

Тренутно учествује у раду групе која припрема аудио и видео прилоге и објављује их на друштвеним мрежама, полазник је школе рока, али и Мировне политичке академије за младе у регији Бирач.

Са школским другарима из хемијске секције припрема, уређује, лекторише и дизајнира школски часопис „Хемијски алманах”, игра у фолклорном ансамблу Српског културно-умјетничког друштва „Свети деспот Стефан Лазаревић” и пјева у црквеном хору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана