Мањи број посјетилаца у прошлој години, али запажена изложба о Јасеновцу

Срна
Foto: принтскрин

КОЗАРСКА ДУБИЦА - "Спомен-подручје Доња Градина" у Козарској Дубици у прошлој години посјетило је око 2.000 посјетилаца, а обиљежила мултимедијална изложба о логору Јасеновац, потврђено је данас из те јавне установе.

Директор Спомен-подручја Тања Тулековић изјавила је Срни да је број посјетилаца знатно мањи због неповољне епидемиолошке ситуације.

"У прошлој години није било организованих посјета, а и годишњи помен жртвама усташког злочина геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини одржан је уз ограничење броја учесника", појаснила је Тулековићева.

Она је навела да је претходну годину обиљежила мултимедијална изложба "Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године", која је припремљена под покровитељством Министарства културе и информисања и Министарства одбране Србије.

"Уз велики интерес публике, ова изложба је гостовала у више градова у Републици Србији и Републици Српској. Само на Мраковици изложбу је погледало 6.000 посјетилаца, а виртуелни приказ доступан је на интернет страници наше установе –www.јусп-доњаградина.орг", рекла је Тулековићева.

Ова јавна установа је крајем прошле године организовала и изложбу портрета жртава концентрационог логора Јасеновац, које је радио академски сликар Бранко Јунгић према оригиналним фотографијама.

Тулековићева је навела да су фотографије прикупили претходних година након што покренули иницијативу прикупљања фотографија, предмета и докумената из периода Другог свјетског рата.

Објављен је и седми број часописа "Топола" и монографија "Срефлије 1941-1945 године", аутора Мирка Димића, која представља свједочанство о усташком злочину над српским народом овог краја и доноси имена укупно 594 жртве

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана