Мања тарифа за пуштање музике

А. Ј.
Мања тарифа за пуштање музике

Бањалука - Представници Асоцијације композитора-музичких стваралаца (АМУС) и Удружења радника у угоститељству и туризму договорили су јуче да буду умањене тарифе за коришћење ауторских права.

Ово је озваничено јуче потписивањем Протокола о сарадњи који је резултат вишемјесечних састанака на којима је договорена измјена тарифе по којој се наплаћује пуштање музике у локалима. Истакнуто је да је та тарифа формирана 2010. године без сагласности угоститеља, према којима је нанесена велика штета.

- Од сада ћемо заједно радити на спровођењу закона у интересу аутора музичких дјела и угоститеља који пуштају музику у својим објектима. Успоставићемо нову тарифу која ће у просјеку бити нижа до 65 одсто у односу на претходну, такође плеј листе ће достављати само радио и ТВ станице, али не и угоститељски објекти. Они ће плаћати мјесечни паушал - појаснила је директор АМУС-а Лејла Трнчић.

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС Жељко Татић каже да су договорили и отварање канцеларије АМУС-а у Бањалуци којом ће дио интереса аутора пребацити у РС, те пренос надлежности на бањалучки суд кад су у питању тужбе за неплаћање ауторских права. Потпредсједник Скупштине АМУС-а Младен Матовић истакао је да нови протокол доноси боља времена за ауторе из РС и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана