Малобројне туристичке агенције успијевају да раде упркос пандемији: Топе уштеђевину чекајући да корона прође

Данијела Бајић
Малобројне туристичке агенције успијевају да раде упркос пандемији: Топе уштеђевину чекајући да корона прође

БАЊАЛУКА - Туризам је уз угоститељство сектор који је претрпио највеће штете у пандемији, а на прсте једне руке се могу набројати агенције које имају какав-такав промет, док су десетине осталих већ мјесецима у стању мировања и чекају да корона прође.

Представници туристичких агенција кажу да није лако прецизирати колики ће губици на крају бити и када ће почети опоравак туризма, јер је још непознаница колико дуго ће се Српска и свијет борити са “ковидом 19”, али процјењују да се штета мјери у милионима марака.

Ријетки који остварују промет то успијевају захваљујући туристичким ваучерима које финансира Влада Српске. То потврђује члан Управног одбора Удружења угоститеља и хотелијера “Хорека” РС Зоран Прерадовић који истиче за “Глас Српске” да од 62 туристичке агенције, колико их има лиценцу, свега неколико њих има посла.

- Од око 300 радника у туристичким агенцијама, колико их је било прије пандемије, без посла је остало три четвртине - казао је Прерадовић.

Додао је да данас кошта и затварање фирме, због чега то сви одгађају у нади да ће вирус корона проћи и да ће се људи вратити старим навикама.

- Свака помоћ нам је добродошла да прегрмимо ову корона кризу. До сада смо, што се тиче помоћи, добили плату са доприносима за април, а у сриједу нам је стигло рјешење за још три мјесеца доприноса - казао је Прерадовић, који је и директор бањалучке туристичке агенције “Унис турс”.

Ова туристичка агенција, истакао је Прерадовић, успјела је да у протеклих годину дана, упркос недаћама, сачува сва радна мјеста.

- Опстајемо и успијевамо да колико-толико радимо захваљујући уштеђевини коју смо годинама скупљали. Не знам шта бисмо да нисмо имали добар промет у годинама прије пандемије - рекао је Прерадовић.

Губитак због вируса корона, како каже, у одређеној мјери ублажили су ваучери, али услове за учешће у том пројекту многи нису у могућности да  испуне.

- Више од пола пријављених агенција током прошле године продало је свега неколико ваучера. Са ваучерима могу да раде само добростојеће агенције, јер се смјештај у хотелима мора унапријед платити, док на новац чекамо најмање 90 дана - тврди Прерадовић.

Власник туристичке агенције “Компас” у Бањалуци Младен Рачић истакао је да једва крпе крај са крајем.

- Муку мучимо али успијевамо да исплатимо све обавезе према запосленима, иако прошле године готово да нисмо имали промета. Не буде ли се ова ситуација смирила до прољећа - љета, нећемо имати другог избора него да ставимо кључ у браву, јер и оно мало уштеђевине што смо имали на рачунима полако нестаје - казао је Рачић и додао да је промет ове агенције лани био мањи за 92,39 одсто у односу на годину раније.

Да туристичке агенције одгађају затварање упркос пандемији потврђују и подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) према чијим подацима лани ниједна није затворена, али су двије основане.

 Аванс

Зоран Прерадовић тврди да су туристичке агенције у Српској родитељима вратиле сав аванс за ђачке екскурзије, док новац који су агенције уплатиле за хотелске резервације још нису добили назад.

-  То нам је додатни губитак, јер је наш новац који смо дали за резервацију у  хотелима у Црној Гори, Хрватској, Грчкој, Турској, Египту и другим дестинацијама мјесецима залеђен - казао је Прерадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана