"Мали Зејтинлик" добио нови назив

Срна
"Мали Зејтинлик" добио нови назив

СОКОЛАЦ- Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу од данас ће носити назив Српско војничко спомен-гробље "Нови Зејтинлик", према усвојеној одлуци Скупштине општине.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је ово спомен-гробље већ сада мјесто сјећања, ходочашћа и посјета из свих српских земаља.

Он је рекао новинарима да је о овој измјени назива, у оквиру Одлуке о покретању иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа Републике Српске на Сокоцу, бити упозната Митрополија дабробосанска.

Бјелица је као предлагач навео да је општина Соколац чувар сјећања и да је ово спомен-гробље, заједно са манастиром на Равној Романији, комплекс који је дао печат на настанак Републике Српске.

С тим у вези, начелник општине Соколац је затражио од шире заједнице подршку изградње споменика љекарима Војне болнице Главног штаба Војске Републике Српске у кругу данашњег Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу, споменика на сјећање на прву смотру и настанак полиције Републике Српске на стадиону Бара, постављање мермерне плоче на згради "Пошта Српске" у овом мјесту у знак сјећања на настанак и оснивање ПТТ саобраћаја, мермерне плоче у знак сјећања на успостављање службе платног промета и Народне банке Републике Српске, те мермерне плоче као сјећање и подсјетник на сједиште Митрополије дабробосанске.

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац расправа о доношењу одлуке о изради дијела просторног плана у вези са пројектом изградње соларне електране снаге 100 мегавата у селу Бјелосављевићи одгођена је за тематску сједницу локалне скупштине, заказану за сриједу, 29. март.

Бјелица је за пројекат изградње соларне електране на дијелу Гласиначког поља рекао је је то капитални пројект за Републику Српску и БиХ, и не само за општину Соколац и да је за инвестирање заинтересована једна њемачка компанија.

Он је потвридо да је, иако се на овом пројекту ради већ годину дана, локална управа прије неколико дана добила захтјев за израду дијела просторног плана и да је увјерен да ће на тематској сједници о овом пројекту све протећи у најбољем реду јер је ранија концесија брисана на дијелу земљишта на коме се планира изградња електране.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић рекао је новинарима да одборници нису имали довољно информација о овом пројекту на основу којих би могли да закључе колико је то у интересу локалне заједнице, због чега су тражили тематску сједницу да се о том пројекту шире разматра.

Радић је рекао да је Бјелица добио подршку свих одборника код усвајања Одлуке о покретању иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа Републике Српске и измјене назива спомен-гробља на Сокоцу, јер треба да се зна колико је ова општина дала у Одбрамбено-отаџбинском рату и допринијела у стварању Српске.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић увјерен је да ће на тематској сједници 29. марта приједлог о израду дијела просторног плана у вези са изградњом соларне електране на Сокоцу добити подршку, због значаја који има за општину.

Он изразио задовољство што се на дашањој сједници међу усвојеним нашла Одлука о расписивању конкурса за додјелу студентских стипендија за школску 2022/2023. годину, према којој ће буџетска средства за те намјене од 20.000 КМ бити распређена на 20 студената који испуњавају услове.

На сједници Скупштине општине Соколац донесена је одлука према којој ће се боравак дјеце у вртићу за ову календарску годину плаћати економска цијена од 390 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана