Лоше вријеме паркирало комбајне

Јана Кезић
Лоше вријеме паркирало комбајне

БАЊАЛУКА - Ни киша која ових дана пада у Републици Српској неће поправити стање на пољима кукуруза, а ратари истичу да у њиве кроз које је протутњао град не треба ни да иду комбајнима.

Кукуруз је најважнија култура у прољећној сјетви, али ће пољопривредници, по свему судећи, за мјесец, када почне жетва, остати кратких рукава.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац рекао је за “Глас Српске” да је кукуруз у никад лошијем стању.

- Биће 300 или 400 килограма по дунуму, а негдје ни толико. Све је пропало. Берба ће почети послије ове кише - рекао је Бањац додавши да је кукуруз завршио своју “каријеру”. Бањац је упозорио да је ситуација и три пута гора него лани.

Да приноси ове године неће бити ни близу прошлогодишњим, сагласан је и предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац.

- Тамо гдје није било града и леда очекује се принос од 30 до 50 одсто по дунуму, али тамо гдје је било леда принос је нула - казао је Усорац истичући да је кукуруз изгорио и већ зрио па да берба почиње за једно мјесец дана.

Ратари широм Српске су на мукама због јаког невремена које се недавно догодило и за собом оставило опустошене, а негдје чак и потпуно уништене усјеве.

- Била је комисија за процјену штете и утврдила да је 300 дунума кукуруза уништено потпуно. Ту нема никаквог приноса - рекао је Усорац додајући да би било ефекта да је киша пала раније, али сада, када је кукуруз потпуно сазрио, ништа не значи.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић за “Глас Српске” каже да је потпуно оправдано незадовољство ратара, али истиче да се против природе не може.

- По нашим извјештајима са терена, очекујемо од 20 до 80 одсто ниже приносе, али жетва кукуруза у зрну није кренула, била је жетва за силажу. Имамо и одређене парцеле које су биле под системом наводњавања, ипак ни то није превише помогло већем приносу, нарочито код соје која је на тим парцелама, жаргонски речено, скувана - казао је Маринковић појашњавајући да, с обзиром на изузетно високе температуре које су трајале дужи временски период, нису успјели да спасу културе од потпуне пропасти.

С обзиром на то да су релативно високе цијене житарица, Маринковић прича да је најављено и поскупљење минералног ђубрива и сјемена за јесењу сјетву.

- Када смо имали неку солидну цијену пољопривредних производа, зараду смо морали да прелијемо у џепове трговаца и произвођача сјемена и хемије. То се дешавало претходних година, а по свему судећи, иста ситуација се назире и ове године - казао је Маринковић.

Јесења сјетва

Стојан Маринковић каже да ратаре очекује неизвјесна јесен и о питању мањка количине падавина за предстојећу сјетву, али и када је ријеч о очекивано ниским приносима.

- Оптимални рокови за јесењу сјетву су од 1. октобра за пшеницу и јечам, а за уљану репицу је већ било потребно радити одређене припреме и кренути у сјетву. Међутим, недостатак влаге у површинском слоју земљишта је потпуно онемогућио те послове - казао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана