Љубав према завичају јача од карантина

Данијела Бајић
Љубав према завичају јача од карантина

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона и мјере које су на снази нису биле препрека нашим људима из дијаспоре да дођу у завичај током прољетних празника, а то су показале и километарске колоне на граничним прелазима са БиХ, гдје је за десет дана ушло више хиљада становника Словеније, Аустрије и Њемачке.

Према подацима Граничне полиције БиХ, од 30. априла до 4. маја ове године на улазу у БиХ евидентиране су 161.674 особе, што је за 30.798 више у односу на седмицу раније. Осим држављана Србије, Хрватске и Црне Горе, којих је у протеклом периоду највише стигло у БиХ, подаци граничара показују да је за десет дана у завичај стигло и више од 3.900 људи из Словеније, затим 2.715 становника Аустрије и 1.595 из Њемачке.

- Одлука Савјета министара БиХ при којој страни држављани приликом уласка у БиХ морају посједовати негативан ПЦР тест на вирус корона, не старији од 48 сати до тренутка доласка на гранични прелаз, и даље је на снази - рекла је портпаролка Граничне полиције БиХ Франка Вицан.

Додала је да постоје одређени услови под којима страни држављани могу ући у БиХ без посједовања ПЦР теста, између осталог, држављани Хрватске, Србије и Црне Горе када улазе директно из државе чији су држављани, као и њихова малољетна дјеца и супружници, ако су странци.

- Од 30. априла до 4. маја у БиХ је стигло 59.485 држављана Србије, затим 27.557 Хрватске и 5.592 Црне Горе - истакла је Вицанова.

Предсједник Удружења “Корени” Стојан Стевановић каже да је љубав према завичају јача од вируса корона.

- Карантин од десетак дана, ПЦР тестови нити било које друге мјере нису успјеле да спријече наше људе који живе и раде у иностранству да васкршње празнике и Ђурђевдан овог прољећа проведу у завичају - казао је Стевановић.

Додао је да је пандемија лани успјела да помрси планове, али не и ове године.

- Много наших људи за празнике је дошло, такође и из Швајцарске, јер већина због вируса корона није долазила више од годину, па су једва дочекали Васкрс. С обзиром на то да су надлежни у Швајцарској одлучили да укину карантин и обавезно тестирање приликом уласка у земљу, вјерујем да ће у наредном периоду сви нагрнути у родну груду - рекао је Стевановић.

Чланови породице Бојић, који су из Аустрије дошли у Бањалуку да са родбином прославе Васкрс и Ђурђевдан, кажу да их ни 100 сојева вируса корона не би могло спријечити да за овогодишње прољетне празнике буду у завичају.

- У Српској смо планирали остати петнаестак дана, мало код моје, а мало код женине родбине. Нисмо долазили од Божића прошле године, јер због вируса корона и свих мјера нисмо смјели да крећемо на пут, посебно са дјецом. Међутим, овој пошасти као да нема краја, тако да више нисмо могли чекати, пожељели смо се родитеља и остале фамилије. Дошли смо, па како прођемо у повратку - казао је Драган Бојић.

Окупљања

Стојан Стевановић каже да су се људи из ових крајева, који живе и раде у иностранству, пожељели окупљања, те да једва чекају дан када ће поново моћи да се друже као што је то било прије пандемије.

- Крсна слава дијаспоре је Видовдан. Надамо се да ће до тада бити укинуте све мјере како бисмо се поново окупили и дружили. Ове године домаћин је наше удружење - казао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана