Љекари упозоравају: Вакцина једини панцир

Милијана Латиновић
Љекари упозоравају: Вакцина једини панцир

БАЊАЛУКА - Корона бројеви у Републици Српској расту из дана у дан, а медицинари упозоравају да борбу отежава то што заражени грађани нерадо откривају контакте, као и чињеница да многи и даље “бјеже” од вакцине која је тренутно једини панцир против “ковида”.

Рекордери по броју новозаражених и даље су Бањалука и Бијељина које већ данима предњаче на списку локалних заједница са највише заражених короном.

Специјалиста епидемиологије у бањалучком Дому здравља Весна Лучић Самарџија истиче за “Глас Српске” да је епидемиолошка ситуација очекивано неповољна.

- Током љета смо путовали, окупљали се, а многи нису поштовали ни оне мјере за које из искуства знамо да нас могу заштитити, попут ношења маске и држања дистанце. На све то, немамо довољан број вакцинисаних - рекла је Лучић Самарџија. Осим тога, додаје, и ђаци су се вратили у клупе, а међу школском популацијом се вирус веома брзо преноси, тако да све то утиче на повећање броја обољелих.

- Грађани су изузетно невољни да дају контакте, тако да веома тешко можемо идентификовати кластере као на почетку епидемије - рекла је Лучић Самарџија. Нагласила је да смо скоро годину дана имали само мјере превенције, али да сада имамо на располагању више различитих вакцина које су панцир када говоримо о тешким облицима болести.

- Грађани би требало да размисле и да донесу исправну одлуку, да се вакцинишу прије него што буде касно. Тешки облици болести нису резервисани само за старије, већ и код младих који су потпуно здрави може се развити тешка клиничка слика. Можемо се заразити и ако смо вакцинисани, али нас вакцина штити од тешког облика болести. Неки од старијих пацијената који су обољели, а вакцинисани су, казали су ми: “Сине драги, не бисмо ово преживјели да се нисмо вакцинисали” - истакла је Лучић Самарџија.

Епидемиолог у бијељинском Дому здравља Младен Грујичић упозорава да се делта сој, који је тренутно актуелан, веома брзо шири те да оболијевају цијеле породице.

- Налазимо се у четвртом таласу и имамо и све више заражене дјеце. Охрабрује што нема дјеце са тешком клиничком сликом, али се овај сој вируса веома брзо преноси међу школарцима - рекао је Грујичић. Он је апеловао на грађане да поштују епидемиолошке мјере и нагласио да је вакцинација најбоља заштита.

- Осим тога, маске нас штите и од других респираторних инфекција, што се потврдило лани, када је било веома мало обољелих од класичног грипа - рекао је Грујичић.

Они који нису, треба да се вакцинишу, упозорава Грујичић, јер ће на тај начин заштитити не само себе већ и остале групе које из неког разлога не могу да приме вакцину.

- Имунизацијом скраћујемо пут ширења вируса - нагласио је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана