Љекари “деактивирали” темпирану бомбу

Милијана Латиновић
Љекари “деактивирали” темпирану бомбу

Бањалука - Љекари Службе за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС успјешно су оперисали проширену трбушну аорту пречника 20 центиметара и тако спасили живот 83-годишњем пацијенту, који је, како каже, након овог захвата поново рођен.

Операција гигантске анеуризме, коју      љекари називају темпираном бомбом у организму, протекла је без компликација, а захваљујући стручности особља УКЦ-а пацијент се осјећа добро и требало би да већ данас буде пуштен кући.

- Ни сам нисам знао шта ме снашло. Љекари су ми подарили нови живот овом операцијом и сви болови су престали - рекао је Радован Павловић из Бијељине, који се успјешно опоравља послије овог захвата.

Операцију је извео тим Службе за васкуларну хирургију са васкуларним хирургом Миланком Максићем на челу.

- Пацијент је био изузетно ризичан због старосне доби, а прије 35 година имао је операцију желуца. Аорта је била упаљена и проширена, пречника 20 центиметара. Операција је трајала два сата. Захват је протекао без компликација и пацијент се добро осјећа - рекао је Максић и додао да је ово била највећа аорта коју је икада оперисао. 

Тим Службе за васкуларну хирургију први пут је урадио операцију код пацијента који је имао зачепљење поткључне артерије, такозвани “крос овер”.

- Жиле које прокрвљују руке вукле су крв из главе. Пацијент је и раније имао васкуларне хируршке захвате. Специфичност захвата огледа се у томе што се пацијенту реконструише артерија у лијевој руци и прави премосница из артерије из десне руке без отварања грудног коша - појаснио је Максић и додао да се и овај пацијент добро осјећа.

Генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић истакао је да се овакве операције ријетко изводе и у много развијенијим здравственим центрима.

- Поносан сам што су ове операције успјешно урађене код нас, као што сам поносан и на наше васкуларне хирурге који раде најсложеније операције које се изводе свугдје у свијету - рекао је Ђајић. Подсјетио је да ће након пресељења хируршких клиника на Паприковац 22. септембра пацијентима бити олакшан боравак током лијечења, док ће љекари добити савремене услове за рад.

Трбушна аорта

Статистика показује да трбушне аорте проширене на 5,5 центиметара на годишњем нивоу пуцају код 20 одсто пацијената. Пукнуће трбушне аорте изазива смрт, осим у случајевима веома брзе хируршке интервенције, што се веома тешко постиже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана