Литар горива коштаће 3,50 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Литар горива коштаће 3,50 КМ

БАЊАЛУКА-САРАЈЕВО - Бензинске пумпе у БиХ настављају са корекцијом цијена нафтних деривата, а возачи би већ идуће седмице могли да за литар издвајају 3,50 марака.

Предсједник Удружења дистрибутера нафтних деривата ФБиХ Миленко Бошковић рекао је да су набавне цијене нафтних деривата на берзи повећане те да ће се то идућих дана прелити и на домаће тржиште.

- Имамо тренд повећања цијена али с обзиром на љетну сезону и повећану потражњу и потрошњу нафтних деривата очекивано је да идућих дана цијене буду веће од 20 до 25 фенинга. Неће сви одмах кориговати цјеновнике. Већ у складу са новим набавкама они ће своје цијене прилагођавати тим промјенама - рекао је “Гласу Српске” Бошковић и додао да је неминован узлазни тренд повећања цијена горива.

Бошковић је подсјетио и да нико од надлежних не ради ништа по питању доношења мјера у вези с дивљањем цијена горива.

- Нафташима је ограничена само маржа. Других интервенција нема. Власти су обећавали укидање намета, односно акциза на нафту и нафтне деривате али од тога до данас није било ништа - поручио је Бошковић.

Предсједавајући Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Српске Драган Тришић није у петак одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели добити коментар од њега по питању промјене цјеновника нафтних деривата на тржишту Српске.

Међутим, директор “Крајинапетрола” Милован Бајић рекао је “Гласу” како је очекивано да цијене горива идућих дана буду кориговане.  

- Промијењене су набавне цијене, тако да са новим количинама и ми ћемо кориговати своје цјеновнике - навео је Бајић и додао да је за литар дизела и бензина на њиховим пумпама тренутно потребно издвојити 3,26 марака.

“Нешковић” пумпе кориговале су цјеновнике крајем седмице, а нове промјене могле би услиједити већ почетком идуће.

- На нашим бензинским пумпама потребно је за литар горива издвојити од 3,17 до 3,29 марака. Корекција неће бити за викенд, а измјена цјеновника могла би да услиједи већ почетком идуће седмице - рекао је директор “Нешковић” пумпи Јовица Вучковић.

Спољнотрговинска комора БиХ објављује податке о цијенама горива на седмичном нивоу, а према најновијим њиховим подацима за литар дизела у БиХ потребно је у просјеку издвојити 3,26 марака. Немају податке колико у просјеку кошта литар бензина.

Акцизе

Од почетка дивљања цијена горива на бензинским пумпама у БиХ домаће власти најављивале су да ће укинути акцизе на гориво. То законско рјешење прошло је у Представничком дому Парламента БиХ у марту, али од тада није стављено на дневни ред сједница. Измјенама Закона о акцизама било је  предвиђено да гориво на домаћем тржишту буде јефтиније 30, односно 40 фенинга по литру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана