Лисице све чешће обилазе контејнере

Срна
Foto: Илустрација

ФОЧА - У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци упозоравају да су се превише намножиле и да је ријеч о дивљачи која је велики преносилац заразних болести.

Главни лововођа фочанског Ловачког удружења "Бакић" Крсто Ивановић каже да је смањен број одстрела лисице, јер заинтересованост ловаца није као за дивље свиње.

"Лисица се раније више ловила, а један од разлога је велика заштићеност животиња, јер се трофеј лисице - крзно више не откупљује, нити се употребљава у изради конфекције, тако да је и сам одстрел лисица смањен", објашњава Ивановић.

Он истиче да лисице праве штету како у ловишту, јер уништавају легла зечева и ланади, тако и на приватним имањима, гдје им је мета домаћа перад.

"Наш циљ је да бројност држимо под контролом, да се смањи њихов број одстрелом, а у урбаним зонама то је тешко и потребно је да грађани упуте допис Ловачком удружењу и Ветеринарској станици да се лисица покуша протјерати из насељеног мјеста, а да се одстрел изврши у предвиђеном простору у шумама и гдје се то може урадити", наводи Ивановић.

Он појашњава да је, према закону, забрањен лов у насељеним мјестима, најмање 200 метара од насељеног објекта. "Одстрел се може извршити уз посебно одобрење и организовано стручно лице", додаје Ивановић.

Он напомиње да је тровање дивљачи законом забрањено.

У Фочи посљедњих година лисице све слободније шетају градским улицама, а Душаново је једно од насеља у којима је тај проблем изражен.

Мјештани причају да су се лисице настаниле на зеленим површинама и у јазбинама у близини аутобуске станице, те да их је све више.

Веско Огњеновић из Душанова каже да свакодневно виђа лисице, али да му не сметају.

"Свако вече их гледам, сиђу до контејнера, пребирају по њима, крећу се нормално, ослободиле су се и постале више домаће животиње", наводи Огњеновић.

Он сматра да су у вишим предјелима лисице остале без хране јер су села празна.

"Искрено, мени не сметају, нема ту бјеснила, само их је потреба за храном натјерала да сиђу у град. Не плашим се да могу пренијети болест", каже Огњеновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана