Лимит за стамбене кредите ИРБ са 150.000 подигнут на 170.000 КМ

ГС
Лимит за стамбене кредите ИРБ са 150.000 подигнут на 170.000 КМ

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске повећаће за 12 одсто максимални износ стамбених кредита, односно са 150.000 КМ на 170.000 КМ, закључено је данас на састанку предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића и менаџмента ове банке.

Премијер Српске је рекао да ће подизање лимита за стамбене кредите бити један од добрих корака ИРБ-а усмјерених на становништво, али да упоредо раде и на подршци привреди.

Он је оцијенио да је софтвер за прикупљање јавних позива, који се налази на сајту ИРБ-а, велика помоћ за привреднике и локалне самоуправе који су заинтересовани за добијање одређених средстава.

-Не смијемо занемарити улогу ИРБ-а у протекле три године. Можда смо једина заједница у региону која је у вријеме пандемије вируса корона одлучила да је каматна стопа за све кредите који иду преко ИРБ-а 0,5 одсто, а и данас је на том нивоу -  рекао је Вишковић новинарима након састанка са менаџментом ИРБ-а.

Он је навео да је ИРБ од оснивања инвестирао више од три милијарде КМ у привреду, од чега су око 2,4 милијарде КМ кредитна средства, а остатак хартије од вриједности.

-То је направило добар ефекат за привреду Републике Српске и чињенице говоре да у времену када су многи губили хиљаде радних мјеста, Српска из дана у дан повећава број запослених, спољнотрговинске салдове, покривеност увоза извозом... - истакао је Вишковић.

Подсјетио је на пожар који се догодио прошле године у згради гдје је смјештен ИРБ, те нагласио да је истрага показала да нису тачне оптужбе појединаца да је пожар подметнут због наводног сакривања одређених докумената, те да ниједан документ није уништен, а постоје и резервни који се чувају на још једној локацији.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац навео је да се нови софтвер ове банке односи на прикупљање свих јавних позива донатора у БиХ, а тичу се Републике Српске, као и европских приступних фондова.

-На сајту се налази база података у којој правно лице, локална самоуправа, комунално предузеће треба само да се региструју. Ми прикупљамо позиве и достављамо сходно дјелатности коју ко обавља и заједно са њима пишемо апликацију и пројекте у циљу да би што више донаторских средстава повукли у Српску и да би наши привредници и локалне самоуправе имали више новца на располагању, а то утиче и на развој Српске -  рекао је Врховац.

Он је додао да је ИРБ, заједно са Владом Српске, протеклих година низом мјера спасио домаћу привреду, те да интензивно у иностранству промовише могућности улагања у Српску.

-Наш финансијски резултат 2021. године је 4,1 милион КМ, а прелиминарни извјештај за прошлу годину се креће око 7,3 милиона марака - закључио је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана