Лијек за епилепсију ставити на посебну листу

Милијана Латиновић
Лијек за епилепсију ставити на посебну листу

БАЊАЛУКА - Новац не вриједи ништа ако не можете дјетету обезбиједити лијек, због чега ћемо данас упутити захтјев надлежнима за хитно формирање посебне листе на којој ће се наћи и “клизме дијазепам”, пријеко потребне онима који се боре са епилепсијом, да не би више долазили у ситуацију да од калкулисања веледрогерија зависи да ли ћемо моћи да купимо медикаменте.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник градишког Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Драгослав Шиник, који већ два мјесеца посљедњи атом снаге улаже да би обезбиједио “клизме дијазепам” дјеци широм земље, јер га није могуће купити нигдје у БиХ.

Због проблема, који су посебно дошли до изражаја у вријеме пандемије вируса корона, јер су границе биле затворене па је и набавка лијека у иностранству била немогућа, Шиник и предсједница Удружења обољелих од епилепсије РС Јелена Борић и представница Савеза за ријетке болести РС Анђелка Ступар разговарали су јуче са директором Фонда здравственог осигурања РС Дејаном Кустурићем да заједничким снагама покушају доћи до трајног рјешења.

- “Клизма дијазепам” је лијек који није регистрован у БиХ. Једина опција је куповина у иностранству или интервентни увоз лијека, који одобрава надлежно министарство, али у том случају зависимо од интереса веледрогерија које једине могу да га увезу на тај начин, а оне калкулишу и воде се искључиво исплативошћу - појаснио је Шиник и додао да је Фонд здравственог осигурања РС сваки пут рефундирао трошкове родитељима уколико би лијек купили у иностранству.

Шиник истиче да, идући корак по корак, настоје разговарати са свима из сектора здравства да би био трајно ријешен проблем набавке “клизми дијазепам” које би биле потпуно бесплатне уз рецепт, али и осталих лијекова који нису регистровани у БиХ, а потребни су за дјецу.

- Предаћемо данас захтјев за хитан састанак у Министарству здравља и социјалне заштите РС, којем би присуствовали и представници ФЗО и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да буде формирана посебна листа тих лијекова и да заједно утичемо на веледрогерије да буде нађен модус да сви ови лијекови морају бити приоритетно увезени на наше тржиште - појаснио је Шиник.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су спремни да помогну у изналажењу дугорочног рјешења за проблеме који се односе на нерегистроване лијекове у БиХ, иако немају директну надлежност када је то у питању.

- Када лијек није регистрован Фонд једино може да рефундира трошкове осигураницима уколико га сами купе у некој другој земљи, што и чинимо и у овом конкретном случају. Будући да немамо ингеренцију када је у питању регистрација лијекова, нити можемо утицати на издавање дозвола за интервентни увоз, настојимо да бар накнадним рефундирањем трошкова у финансијском смислу олакшамо родитељима - навели су у ФЗО.

Хуманост

Драгослав Шиник каже да је учинио све да ниједно дијете у БиХ не остане без терапије те је преко познаника у Србији успио да купи више од 3.000 “клизми дијазепам” и подијели бесплатно породицама.

- Тај лијек се даје по потреби, међутим прође и по годину дана да дјетету не затреба, а понекад му је дневно потребно и пет клизми. То је једини лијек који родитељ може дати дјетету када добије епилептични напад. Нико од нас не смије ни да замисли да дочека дан без тог лијека - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана