Лијек коначно стигао, али дупло скупљи

Анита Јанковић Речевић
Лијек коначно стигао, али дупло скупљи

БАЊАЛУКА - Кутија лијека “клизме дијазепам”, који је пријеко потребан дјеци и младима који се боре са епилепсијом, на тржишту Српске и БиХ шест пута је скупљи у односу на апотеке у сусједној Србији.

У јеку епидемије вируса корона тај лијек није било могуће купити нигдје у БиХ, јер је набавка лијека у иностранству, због затворених граница, била немогућа. Породице чијим члановима је лијек потребан сналазиле су се на разне начине не би ли га обезбиједиле, а предсједник градишког Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Драгослав Шиник уложио је ванљудске напоре да ниједно дијете у БиХ не остане без терапије. Он је преко познаника из Србије успио да купи више од 3.000 кутија “клизме дијазепам” и подијели породицама, а иако је лијек сада могуће купити у Бањалуци, Бијељини и другим већим градовима Српске, Шиник каже да родитељи и даље настоје да набаве потребне количине из Србије због далеко повољније цијене.

- Прије несташице клизме су у Српској биле бесплатне, јер је лијек ишао на терет Фонда здравственог осигурања РС који признаје 29 КМ по кутији. Међутим, по повратку на тржиште цијена је знатно скочила. Тренутно кутија од пет клизми кошта око 60 КМ тако да родитељи морају доплатити пола тог износа. Цијена у Србији је пет евра и с обзиром да је толико јефтиније већина настоји тамо и да га купи - прича Шиник.

Додаје да су упутили захтјев Фонду здравственог осигурања РС да усклади износ који покрива са тренутном цијеном на тржишту.

- Они су спремни да нам помогну, али то захтијева одређене процедуре које не могу бити ријешене преко ноћи - навео је Шиник.

Истакао је да се упоредо с рјешавањем овог проблема у Српској настоји  покренути производња “клизме дијазепам” како обољели не би зависили од добре воље веледрогерија и како никада више не би били у ситуацији у каквој су се нашли прије два мјесеца.

- Заједно са представницима Удружења обољелих од епилепсије РС и Савеза за ријетке болести у неколико наврата смо разговарали са ресорним министром и директором Фонда здравства како би дошли до дугорочног рјешења. Покренули смо иницијативу да ЈЗУ “Апотека Градишка” производи клизме - прича Шиник и додаје да се “клизма дијазепам” користи по потреби, односно при јаком нападу епилепсије, те да из разлога што потрошња није велика веледрогерије немају изражен интерес на тржишту РС.  

Предсједница Удружења обољелих од епилепсије РС Јелена Борић каже да би за породице било веома значајно да се лијек производи у Градишци.

- Родитељи дјеце која се боре са епилепсијом не смију остати без лијека, а гледајући ситуацију у којој смо били претходих мјесеци било би више него добро да имамо домаћу производњу. У реализацији те приче проблем је само набавка машине која производи апликатор јер је скупа, а сама припрема раствора није проблем - рекла је Борићева.

“Клоназепам”

Драгослав Шиник каже да се прије неколико дана на тржишту Српске појавио и лијек “клоназепам”, чија је доступност обољелим, поред “клизми” у врху приоритета.

- Лијек се дуго није могао наћи на нашем тржишту, а ради се о таблетама које су дио редовне терапије многих одраслих особа које имају епилепсију. Лијек се сада може набавити у свим апотекама и узима се на рецепт - навео је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана