Личну инвалиднину у Костајници прима 18 корисника

Срна
Личну инвалиднину у Костајници прима 18 корисника

КОСТАЈНИЦА - Право на личну инвалиднину на подручју општине Костајница остварује 13 пунољетних и пет малољетних лица, рекла је Срни Славица Савић из Центра за социјални рад Костајница.

Савићева је рекла да су личне инвалиднине Законом о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити почетком ове године регулисане као право у систему социјалне заштите. 

"За разлику од 2018. и 2019, када је одлуком Владе Републике Српске уведена накнада за инвалиднину за подршку лицима са инвалидитетом, лична инвалиднина је сада постала законско право у систему социјалне заштите", појаснила је Савићева. 

Она је додала да се одредбама овог закона промијенио и начин обрачуна личне инвалиднине, а основица за обрачун је просјечна плата након опорезивања у Републици Српској за претходну годину, односно 906 КМ. 

"За лица са стопроцентним тјелесним оштећењем лична инвалиднина је 15 одсто од основице за обрачун, за кориснике који имају 90 одсто тјелесног оштећења обрачунава се 13 одсто од основице, за лица са 80 процената тјелесног оштећења обрачунава се 11 одсто од основице и девет одсто за лица која имају тјелесно оштећење од 70 одсто", прецизирала је Савићева. 

Према њеним ријечима, новина у закону јесте да право на личну инвалиднину имају и лица на хемодијализи, под условом да имају стопроцентно тјелесно оштећење, а Центар за социјални рад у Костајници има три корисника која остварују ово право. 

Закон прописује и да се висина тјелесног оштећења код дјеце до 18 година утврђује према Правилнику о поступку утврђивања тјелесног оштећења за дјецу. 

Овим правилником је прописан нови начин и поступак утврђивања, тако да ће се код наших пет малољетних корисника морати поново утврдити проценат тјелесног оштећења пред комисијом која врши процјену потреба дјеце са сметњама у развоју, а то је комисија у центру за социјални рад у Приједору чије услуге ми користимо", казала је Савићева. 

Она је навела да Законом о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити право на личну инвалиднину остварују лица која су корисници права на додатак за помоћ и његу другог лица уз услов да имају тјелесно оштећење од 70 до 100 одсто и лица са оштећењем слуха којима је оштећење настало у развојном периоду уз тјелесно оштећење од најмање 70 одсто. 

Право на личну инвалидину имају и лица обољела од ријетких болести код којих је обољење до пунољетности узроковало проценат тјелесног оштећења од најмање 70 одсто, те лица са оштећењем урогениталног система која се налазе у терминалној фази затајења оба бубрега уз тјелесно оштећење од 100 одсто, без обзира кад је оштећење настало. 

Право на личну инвалиднину не могу остварити лица која остварују примања по основу инвалидитета у систему борачко-инвалидске заштите као и лица која имају остварено право на смјештај у установама социјалне заштите или у хранитељским породицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана