Лазић: Сви имају право на рјешавање стамбеног питања

Срна
Лазић: Сви имају право на рјешавање стамбеног питања

ЗВОРНИК - Предсједништво Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила закључило је данас да би Влада Српске требала да донесе нову уредбу о стамбеном збрињавању ове категорије становништва иако су неки од њих наплатили нематеријалну штету, а нису ријешили стамбено питање.

Предсједник ове организације Вељко Лазић рекао је да је у уредби, коју је оспорио Уставни суд Републике Српске, наведено да онај ко је наплатио нематеријалну штету не може учествовати на конкурс за стамбено збрињавање, без обзира на то да ли је ријеч о стамбеној јединици или неповратним средствима за стамбено збрињавање.

“Уставни суд је укинуо ту одредбу, што значи да сви који су наплатили нематеријалну штету имају право да се пријаве за стамбено збрињавање - или за стамбену јединицу, или за неповратна средства”, изјавио је Лазић новинарима у Зворнику, након сједнице Предсједништва.

Он је изразио очекивања да ће Влада Републике Српске позитивно одговорити на одлуку Суда и омогућити свима из ове категорије да ријеше стамбено питање.

Говорећи о ажурирању пријава за постхумно одликовање погинулих и несталих за ову годину, Лазић је рекао да је Предсједништво одлучило да пријављивање буде завршено до 30. јуна како би се сви послови у вези са овим питањем могли завршити до 15. септембра, када би требала да почне додјела постхухмних одликовања.

Лазић је навео и да би Акциони план запошљавања за ову годину ресорно министарство требало да заврши у овом мјесецу, те да је њиме предвиђено да дјеца породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и са средњом стручном спремом могу одрађивати приправнички стаж уз одређену накнаду, чија висина још није одређена.

Он је додао да су видови запошљавања и даље - код послодавца, самозапошљавање, као и одрађивање приправничког стажа са високом стручном и средњом стручном спремом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана