Лаптопи за Специјалну болницу за хроничну психијатрију у Модричи

Срна
Foto: Срна

МОДРИЧА - Представници њемачке Хуманитарне организације “Иницијатива за повратак” данас су Специјалној болници за хроничну психијатрију Модрича донирали шест лаптоп рачунара, који ће побољшати квалитет услуга на болничком лијечењу и отпуштеним пацијентима.

Члан Организације Сабине Радтке, доктор за психотерапију из Нордхаузена, истакла је да је ријеч о подршци болници у спровођењу пројекта “Успостављања система праћења и подршке пацијената након отпуста из болнице”, са циљем њиховог јачања и боље адаптације у породици и локалној заједници.

“Посјета Модричи и додјела рачунара је наставак сарадње Организације жИницијатива за повратакж и њених партнера у Њемачкој са Болницом у Модричи, која је почела 2014. године”, рекла је Радткеова Срни.

Она је прецизирала да ће пројекат трајати до 2023. године и да је циљ да се сарадња Организације и Болнице настави.

Члан Организације Филип Хајзер, руководилац Клинике за психијатрију, психотерапију и психосоматске болести код дјеце и младих у граду Нортхаузену, изјавио је да ће се у оквиру пројекта организовати обука болничког особља за “управљање отпустом пацијената”.

Обука ће обухватити и однос са јавношћу, развој група за помоћ и подршку, укључивање сродника и представника заједнице у контакт са пацијентима након отпуста из болнице.

“Партнери у Њемачкој су одобрили 30.000 евра за пројекат у оквиру кога је предвиђена и набавка једног аутомобила, те успостављање интернет везе Болнице са партнерима у Њемачкој”, рекао је Хајзер.

Он је навео да је пројекат добио подршку министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића, са којим је прошле седмице имао конструктивну расправу о унапређењу сарадње и размјену искустава.

Директор Болнице у Модричи Синиша Никић истакао је да је донација значајна за ову установу, која седам година има интензивну сарадњу са Организацијом из Њемачке.

“Данашњи поклон, као и донације из ранијих година побољшаће квалитет услуга пацијентима на болничком лијечењу, али и отпуштеним”, каже Никић.

Он је навео да се годишње из болнице отпусти 30 пацијената.

“Болница тренутно има 285 пацијената о којима брине 175 радника медицинског и немедицинског особља”, навео је Никић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана