Лапчевић: Неопорезовано 30 одсто дуванских производа у региону

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Око 30 одсто дуванских производа који се користе у региону није опорезовано, што представља озбиљан проблем како због штете која настаје по буџете земаља региона тако и за произвођаче цигарета, истакнуто је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре поводом реализације пројекта "Борба против илегалне трговине путем истраживања, образовања и подизања свијести".

Представљајући реализоване пројектне активности, вођа пројекта Горан Лапчевић нагласио је да овај пројекат представља комбинацију истраживања, савремених образовних техника и активности подизања свијести за сузбијање илегалне трговине на Балкану.

Лапчевић је додао да се пројекат фокусира на илегалну трговину дуваном, алкохолом и дрогом, анализирајући везе илегалне трговине са другим облицима криминала као што су корупција, прање новца и организовни криминал.

Представљајући истраживачки дио пројекта, руководилац пројектних истраживања Милош Бешић нагласио је да је истраживање показало да се на овим просторима доминантно још користе класичне цигарете, док уређаје за загријавање дувана, као што су "ајкос" и "гло" користи око три и по одсто пушача.

Бешић је рекао да више од 90 одсто корисника класичних цигарета никада није ни пробало уређаје за загријавање.

"Према подацима истраживања, свака четврта кутија класичних цигарета коју пушачи користе, нема акцизну маркицу, а брендови који се најчешће продају без акцизне маркице су `ФМ` и `Донатела`", навео је Бешић.

Он је указао да је истраживање показало да 15 одсто пушача цигарете купује на улици или пијаци, те да резани дуван користи нешто мање од 12 одсто пушача, а да је кључни разлог за то јер је јефтиније од кориштења класичних цигарета.

"Када користе резани дуван, у двије трећине случајева ријеч је о домаћем дувану који није брендиран, а који је најчешће поријеклом из Србије и БиХ", рекао је Бешић.

Он је додао да се резани дуван најчешће купује на пијаци, али неријетко и уличној продаји.

"Другим ријечима, процјењује се да око 30 одсто дуванских производа који се користе у региону није опорезовано и ово представља озбиљан проблем како за штету која настаје по буџете држава региона тако и за произвођаче цигарета", нагласио је Бешић.

Он је навео и проблем сумњивог и непровјереног квалитета дувана и цигарета које пушачи користе, а који додатно могу негативно утицати на њихово здравље.

Експерт за комуникациону кампању Зорица Медић истакла је да је за успјешну борбу против илегалне трговине веома значајна адекватна и правовремена размјена информација између различитих институција које имају кључну улогу у њеном спречавању као што су полицијски органи, царинске и граничне службе, те правосудни органи.

"Имајући у виду међународни карактер овог феномена, врло је важна и адекватна сарадња између земаља у региону", истакла је Медићева.

Пројекат "Борба против илегалне трговине кроз истраживање, образовање и подизање свести" финансира "ПМИ импакт" - глобална иницијатива коју је покренуо "Филип Морис интернешнел" за подршку јавним, приватним и невладиним организацијама за развој и спровођење пројеката против илегалне трговине и повезаних кривичних дјела.

Пројекат реализује Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана