Лани извоз мањи за 3,17 одсто, а увоз за 1,45 одсто

Срна
Лани извоз мањи за 3,17 одсто, а увоз за 1,45 одсто

САРАЈЕВО - Извоз из БиХ у прошлој години износио је 11,86 милијарди КМ, што је мање за 3,17 одсто или око 500 милиона КМ у односу на 2018. годину, док је увоз био нешто мањи од 20 милијарди КМ и мањи је за 1,45 одсто у односу на претходну годину, изјавио је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.

На презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у прошлој години, он је рекао да је пад извоза настао и као посљедица превисоких тарифа при извозу на самопроглашено Косово.

"Ту смо изгубили тржиште од 132 милиона КМ, те 300 милиона КМ промета које је радио само жАлуминијж који нажалост ове године није у функцији", рекао је Вуковић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да пад извоза од 3,17 одсто није везан само за ситуације у вези са извозом на самопроглашено Косово и престанка рада мостарског "Алуминија", већ се проблеми дешавају и у смислу пада индустријског раста у Њемачкој, гдје је дошло до пада потражње одређене робе за ауто-индустрију из БиХ.

"На спољнотрговински дефицит БиХ утицала је и промјена фискалне политике у Италији, али и Брегзит", навео је Вуковић.

Према његовим ријечима, Њемачка, Хрватска, Србија, Италија и Аустрија још су најзначајнији партнери у спољнотрговинској размјени БиХ која је иначе највећа са земљама чланицама ЕУ.

Када је ријеч о извозу БиХ, он је навео да је учешће земаља чланица ЕУ 72 одсто, земаља Цефте 17,4 одсто, те земаља Ефте и осталих 10,6 одсто.

Он је навео да је у Њемачку извезено робе у вриједности 1,69 милијарди КМ што је, како је рекао, значајан износ, иако је забиљежена одређена стагнација.

"Што се тиче Хрватске укупна трговинска размјена је велика и остварено је готово 1,45 милијарди КМ и увоза 3,51 милијарду КМ. Повећан је извоз, али и увоз из Србије гдје су у размјени доминирали кокс, електрична енергија, прехрамбени производи", рекао је Вуковић.

Према његовим ријечима, неке од неопходних мјера за смањење дефицита и повећање економских активности односе се на побољшање стопе раста БДП-а кроз иновације и привлачење инвестиција посебно у прерађивачку индустрију.

"Ту је и интензивирање радова у јавној инфраструктури, освајање нових тржишта, као и јачање економских веза са регионом", нагласио је предсјеник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана