Кустурић: пожар на планини столац под контролом

Срна
Foto: rtrs.tv

БАЊАЛУКА - Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске учествовали су у поновној операцији гашења пожара на сјеверним обронцима планине Столац, која је удаљена километар од границе са Републиком Србијом и Националним парком Тара, изјавио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

Кустурић је навео да су припадници Хеликоптерског сервиса, у координацији са Шумским газдинство "Панос" из Вишеграда и Републичком управом цивилне заштите, успјели пожар ставити под контролу уз изузетне напоре тако да не представља пријетњу за људе и објекте.

"У операцији гашења пожара, јуче и данас, избачено је 30 тона воде и за потребе гашења и извиђања пожара извршено 32 лета, укупног трајања шест часова и 35 минута", истакао је Кустурић.

Он је нагласио да је пожар захватио црногоричну шуму на веома неприступачном и стрмом планинском терену на коме доминира ендемска врста Панчићева оморика.

"Терен, чија је надморска висина 1.300 до 1.400 метара, увелико је отежавао гашење пожара са земље, али и из ваздуха уз додатне потешкоће изазване високим температурама", појаснио је Кустурић.

Припадници Хеликоптерског сервиса учествовали су у гашењу пожара на истој локацији и 14. и 15. јула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана