Кустурић: Бијељинска болница поуздана здравствена установа

Срна
Кустурић: Бијељинска болница поуздана здравствена установа

БИЈЕЉИНА - Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић изјавио је данас да је болница “Свети врачеви” у Бијељини поуздана здравствена установа за осигуранике у регији захваљујући њеној опремљености и кадру. “Опремљеност, кадар и сви услови у бијељинској болници дају сигурност осигураницима да имамо поуздану болницу и наши грађани не морају да траже медицинске услуге на другим локацијама или у другим земљама”, рекао је Кустурић новинарима.

Он је навео да је Фонд ове године значајно повећао уговоре са бијељинском болницом са 10,5 на 18,5 милиона марака.

“Очекивали смо да ће то бити довољно за финансијску стабилност болнице, међутим, десила нам се корона из које ова болница излази са добрим резултатима и успјешно се бори са тим изазовом, али нас је то мало успорило”, рекао је Кустурић и изразио наду да ће здравствени систем Српске из ове ситуације изаћи јачи.

Он је додао да ће наредну годину сви у здравству сигурно дочекати спремнији, како би и болница осјетила добар финансијски ефекат.

Одговарајући на питање новинара, Кустурић је најавио набавку већег броја вакцина против сезонског грипа, што ће суфинансирати Влада Републике Српске.

Вршилац дужности директора Болнице “Свети врачеви” у Бијељини Златко Максимовић рекао је новинарима да је директору Фонда изнио пресјек стања у овој здравственој установи и планове за наредни период, од којих су најважнији припрема људи, простора и опреме како би спремно дочекали очекивано погоршање епидемиолошке ситуације у наредних мјесец дана.

“Задовољни смо што смо добили подршку директора Фонда здравственог осигурања за све активности које планирамо да радимо у наредном периоду, поред редовних активности бијељинске болнице, а то су планови да наша ангио сала ускоро почне да ради свакодневно, велики напредак у офталмологији, у васкуларној хирургији, ортопедији и другим гранама медицине”, навео је Максимовић.

Новинарима се обратила и Јока Арсеновић, која је говорила о свом искуству пацијента у ковид болници и похвалила ангажовање медицинских радника.

“Као једна од оних који су преживјели вирус корона позивам грађане да слушају стручњаке како би се заштитили од болести, али и да не избјегавају одлазак у ковид амбуланту и ковид болницу ако је то потребно”, рекла је Арсеновићева.

Кустурић рекао је данас да је Фонд ове године за финансирање здравствене заштите осигураника на подручју Бијељине уложио око 33 милиона КМ, односно осам милиона КМ више.

"Очекивали смо да ће та средства од осам милиона КМ значајно помоћи да се стабилизује ситуација у бијељинском Дому здравља и Болници Свети врачеви, али пандемија вируса корона је направила то што је направила, па смо снаге усмјерили на што успјешније лијечење обољелих од ковида 19", рекао је Кустурић новинарима након посјете бијељинском Дому здравља.

Он је оцијенио да Дом здравља и бијељинска болница опремљене и да имају све материјалне, кадровске и техничке могућности како би задовољили потребе осигураника.

Кустурић је истакао да се и болница и Дом здравља у Бијељини успјешно носе са својим задатком када је ријеч о вирусу корона.

"Сви можемо имати сигурност и грађани и Фонд, који плаћа та средства, да имамо стручан кадар", рекао је Кустурић.

Он је изразио наду да ће доласком вакцине против вируса корона и усвајањем свих заштитних мјера што прије да се крене и са неким другим стварима којима се Болница и Дом здравља баве при лијечењу других болести.

Вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин рекла је да је сарадња са Фондом изузетно добра.

Захваливши се Кустурићу на посјети, Ђукинова је нагласила да је то од изузетног значаја и за 78.168 верификованих осигураника.

"Од сутра нам креће и регистрација и пререгистарција, те ћемо уложити све напоре да повећамо број осигураника, на основу чега ћемо, сигурна сам, имати још већу финансијску помоћ Фонда", рекла је Ђукинова.

Кустурић се претходно обишао и бијељинску Болницу "Свети врачеви".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана