Купрешак: Добром организацијом рада спријечена зараза међу љекарима и техничарима

Srna
Купрешак: Добром организацијом рада спријечена зараза међу љекарима и техничарима

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења доктора породичне медицине у Републици Српској Драшко Купрешак изјавио је за Срну да је због добре организације рада мали проценат љекара и техничара у примарној здравственој заштити који су били позитивни на вирус корона.

Према његовим ријечима, алати које породична медицина користи у борби против вируса корона јесу добра тријажа, стављање сумњивих пацијената под здравствени надзор и тестирање, не само пацијената него и здравствених радника.

"То је аргумент више да кажемо да је трансформација примарне здравствене заштите у породичну медицину дала пуни смисао тек сада", истакао је Купрешак.

Купрешак је нагласио да је примарна здравствена заштита, заједно са другим дијеловима здравственог система, у претходних пет, шест мјесеци, понијела велики терет у првој линији одбране од вируса корона.

"Прва тријажа, први улаз пацијената у здравствени систем одвија се преко породичне медицине. Наше колеге су те које су, кроз посебно формиране амбуланте за тријажу, прегледале све пацијенте са респираторним сметњама и на основу индикатора их упућивали даље на инфективне клинике или под здравствени надзор", подсјетио је Купрешак.

Он је додао да су резултати овакве организације рада од почетка пандемије доста добри.

Према његовим ријечима, трансформација примарне здравствене заштите показала је да породична медицина има важну, па чак и темељну улогу у функционисању здравственог система.

Купрешак је навео да огроман терет у борби с вирусом корона носе и хигијенско-епидемиолошке службе, која су имале много важних послова и одлично су сарађивале са породичном медицином.

"То говори у прилог томе да хигијенско-епидемиолошку службу у наредном периоду не треба трансформисати, него је треба оставити да обавља функцију коју сада. Постоји идеја да се хигијенско-епидемиолошке службе претворе у центре за масовне незаразне болести, што не би било функционално у случају ванредне ситуације као што је ова изазвана ковидом 19", сматра Купрешак.

Купрешак је истакао и да су доктори породичне медицине дали пуни допринос у раду граничних служби, приликом улаза грађана из других држава у Републику Српску, гдје су обављали грубу тријажу.

"Ту су и послови које су обављали и у републичком карантину и сва похвале људима који су радили у невјероватним околностима, у великом страху, у скафандерима у којима је рад био немогућа мисија. Ипак, показали смо да се можемо носити са свим изазовима који су пред нама", рекао је Купрешак.

Он је додао да је, према одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, ниво прегледа у примарној здравственој заштити подигнут, али да је и даље немогуће радити у пуном капацитету.

"Мислим да то није довољно, али околности диктирају начин рада. Сви домови здравља су се прилагодили тим смјерницама и вјерујемо да је задовољство пацијената на вишем нивоу него првих мјесеци када смо здравствену заштиту најчешће пружали путем телефона", навео је Купрешак.

Купрешак је нагласио да то није идеално, али да је у тренутним условима, ово максимум што примарна здравствена заштита може да пружи.

Он је напоменуо да је породична медицине задужена и за свакодневни контакт са лици која су позитивна, а која су у кућној изолацији, те да тај надзор добро функционише.

Када је ријеч о личној заштитној опреми, Купрешак је навео да је тимови породичне медицине у Републици Српској имају довољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана