Кућама за младе оживљавају села

Александар Стојановић
Кућама за младе оживљавају села

БАЊАЛУКА - Због изражене депопулације у руралним срединама, а с циљем демографске обнове и останка становништва, Влада Републике Српске покренуће пројекат изградње стамбених објеката за младе брачне парове и самохране родитеље.

Ова иницијатива наишла је на позитивне реакције начелника општина и демографа.

Mинистарка породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић појаснила је да ће ова мјера приоритетно бити реализована у неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама.

Она је навела да ће јавни позив бити расписан у октобру и трајаће 30 дана.

- Ријеч је о пројекту чији је циљ демографска обнова и заустављање одлива становништва, а корисници ће бити бирани конкурсном процедуром. Овим пројектом ће бити обухваћени млади брачни парови до тридесет година који имају једно или планирају рађање другог дјетета, а који располажу или имају у власништву земљиште адекватно за изградњу стамбене јединице - истакла је Давидовићева.

Она је додала да су у току разговори са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде које би требало да подржи овај пројекат, односно да субвенцијама буду подржани млади људи који желе да се баве пољопривредом.

Начелница Језера Снежана Ружичић рекла је за “Глас Српске” да је ово сјајна иницијатива, која ће од посебног значаја бити за Језеро, које спада у ред изразито неразвијених општина.

- Ја сам као начелник у више наврата усмено упућивала иницијативу да би било сјајно ући у пројекат, конкретно у Језеру, уз подршку Владе РС, да откупимо напуштена газдинства у селима која су масовно исељена шездесетих година прошлог вијека. Сматрам да је у данашњем времену човјек све више освијешћен о значају здравих средина, производњи органске хране, а изнад свега за оснивање здраве породице - казала је Ружичићева и додала да би конкурсом за откуп газдинстава привукли и парове из градских средина.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић поздравио је ову одлуку Владе и изразио наду да ће реализација пројекта почети што прије.

- Останак младих био би од великог значаја за нашу општину, која спада у ред изразито неразвијених. Ја се надам да то неће остати само на нивоу идеје или обећања и да ћемо имати конкретне резултате - казао је Гашановић и додао да би у Влади требало да размисле о могућности да у таквим општинама буду смањени порези и доприноси, што би привукло већи број инвеститора, а самим тим би отворили и већи број радних мјеста.

Демограф Драшко Маринковић истиче да је ово веома позитивна мјера за поправљање демографске слике, посебно наглашавајући важност фокусирања на сеоска подручја, гдје је одувијек било примјетно да се рађа више дјеце него у градовима.

- То треба да буде циљ, да се тамо гдје је некада био центар репродукције задржи становништво и да они који желе остану на селу. Није добро када се мјере распарчавају на читаву територију и због тога је добро и важно да је ова мјера усмјерена циљано, јер такве мјере најбрже дају резултате - казао је Маринковић.

Добој

Градска управа Добој прошле године кренула је у реализацију суфинансирања куповине 100 станова за младе брачне парове млађе од 30 година.  Након три јавна позива до сада је укупно 31 стамбена јединица добила своје власнике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана