Кроз филм указати на потребе лица са инвалидитетом

Срна

Бањалука - Девети филмски фестивал “Ухвати филм - Бањалука” отворен је вечерас у овом граду, с циљем да кроз 24 нова филмска остварења укаже на потребе лица са инвалидитетом, промовишући њихове потенцијале и могућности.

Фестивал је у Бањалуци отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је навела овај фестивал са 24 филма из 12 земаља знатно доприноси богатству умјетничког стваралаштва, те подстиче младе генерације стваралаца.

“Сигурна сам да ће нам и овогодишње фестивалско издање донијети потпуно нови увид у стваралаштво лица са инвалидитетом које у потпуности руши предрасуде и потврђује равноправност у културном стваралаштву”, рекла је Тривићева током отварања Фестивала.

Она је напоменула да је Министарство просвјете и културе Српске сензибилно када је ријеч о лицима са инвалидитетом, те да, у оквиру својих надлежности, пружа подршку овој категорији становништва.

Директор Филмског фестивала “Ухвати филм - Бањалука” Душица Липовац рекла је да је главни циљ фестивала да се смање предрасуде према лицима са инвалидитетом, те да се ова популација што више укључи у све друштвене токове.

“Лица са инвалидитетом имају своје потенцијале и могућности и не треба их маргинализовати, него на прво мјесто ставити њихову личност, па тек онда инвалидитет, треба им дати шансу да буду креативни и раде”, рекла је Срни Душица Липовац.

Она је навела да Фестивал, осим ревијалног дијела, садржи и занимљив пратећи програм, да ће бити одржане панел-дискусије о разбијању предрасуда кроз умјетност, као и изложба фотографија и друге активности.

Фестивал, чији је организатор хуманитарна организација “Партнер”, одржаваће се у Музичком павиљону “Стакленац” у Парку Петар Кочић до петка, 11. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана