Након кривичне пријаве родитеља огласила се директорица школе и туристичка агенција

Милијана Латиновић
Након кривичне пријаве родитеља огласила се директорица школе и туристичка агенција

ПРИЈЕДОР - Родитељи ученика ОШ "Петар Кочић" из Приједора поднијели су кривичну пријаву против директорице те образовне установе Горане Босанчић те директора туристичких агенција "Компас турс", "Унис турс", "Превоз Вуковић" и Н. Н. лица, а повод су, како су навели, стомачне тегобе ђака приликом посјете хотелу "Небојша" на Јахорини.

Ученици те приједорске школе, њих 90, у мају су боравили у школи у природи на Јахорини, а половина их је, како је тада речено, добила симптоме мучнине и повраћања, због чега су се са олимпијске планине вратили дан раније него што је било планирано.

На адресе медија у Српској јуче је стигло саопштење тима адвоката који заступају родитеље ученика из те приједорске школе у којем је наведено да су поднијели кривичну пријаву Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва.

- Повод за покретање овог поступка је искључиво заштита дјеце која се у овом случају манифестовала кроз спречавање злоупотреба у поступцима организовања школа у природи зарад остваривања имовинске користи појединаца, а на уштрб здравља и безбједности најмлађих и најугроженијих чланова друштвене заједнице - наведено је у саопштењу тима адвоката.

У кривичној пријави стоји да су Н. Н. лице, Босанчићева, директор "Компас турса" Младен Рачић, директор "Унис турса" Зоран Прерадовић и директор агенције "Вуковић превоз" Марио Вуковић "као организована криминална група дјеловали споразумно и организовано, са унапријед одређеним задацима те су на тај начин приликом организовања школе у природи на Јахорини за ученике петог разреда ОШ "Петар Кочић" из Приједора и других основних школа са подручја РС извршили низ противправних радњи с циљем остваривања противправне имовинске користи". У пријави тврде да су поменута лица злоупотријебила службени положај и овлашћења, а оптужују их и за несавјестан рад у служби, незаконито давање погодности привредним субјектима, злоупотребу у поступку јавне набавке, договор за извршење кривичног дјела и удруживање ради вршења кривичног дјела.

Босанчићева је "Гласу" рекла да је веома изненађена овом вијешћу те да је нико није званично о томе обавијестио.

- Дјеца су нам жива и здрава и сматрала сам да су сви неспоразуми остали иза нас - поручила је Босанчићева.

За кривичну пријаву из медија су сазнали и у туристичким организацијама.

- Нека траже правду, суд је ваљда мјеродавна институција која цијени мишљење и једне и друге стране. Нико ме није обавијестио о томе. На чему они то заснивају и чиме ће то доказивати на суду па суд није пијаца да се погађамо - испричао је Рачић за "Глас".

С обзиром на то да се након догађаја на Јахорини спекулисало и да су дјеца можда била заражена рота вирусом, Рачић каже да је незгодно све то коментарисати без доказа.

- Чуо сам да су родитељи тражили анализу столице дјеце и да је анализа показала да уопште није била бактеријска болест већ рота вирус. Десетак родитеља је хтјело да сруши директорицу школе и облати "Компас турс" - рекао је Рачић и додао да је агенција вратила новац за дан за који услуга није извршена.

Прерадовић је за "Глас" рекао да "Унис турс" никада није возио ђаке на екскурзију нити школу у природи у хотел "Небојша".

- Ђаке из Приједора "Унис турс" није возио 15, можда и 20 и више година. Сарађивали смо са хотелима "Вучко" и "Бистрица" на Јахорини - казао је Прерадовић.

Танкосић

Кривичну пријаву поднијели су родитељи 31 приједорског ђака. Међу њима је и Драган Танкосић, који је нашем листу испричао да су ангажовали тим адвоката који је утврдио низ неправилности у спровођењу поступка јавне набавке. На питање зашто у кривичној пријави наводе и "Унис турс" када у тој агенцији кажу да нису уопште возили дјецу, Танкосић објашњава да је школа имала обавезу да прикупи понуде три туристичке организације.

- Претпостављам да се ту нашла и та агенција. Да ли су возили или не, они су били понуђач. Нас је адвокат само извјештавао о поступцима које су предузели - рекао је Танкосић. На питање да ли је тачно да су неки од ученика имали рота вирус рекао је да је један педијатар родитељима рекао да ће потписати гдје год треба да су симптоми које су дјеца имала указивали на тровање храном те да је немогуће да такве симптоме изазове рота вирус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана